2024. április 25. - Márk

Szabadon engedték a kémkedéssel gyanusított túristát

Elhagyhatta Iránt Sarah Shourd, annak a három amerikai turistának az egyike, akiket több mint egy éve kémkedés gyanújával fogtak el a közép-keleti országban.
2010. szeptember 14. kedd 20:04 - HírExtra
A nő néhány órával azután utazhatott el Ománba, hogy az iráni hatóságok - állítólag óvadék ellenében - szabadon engedték, humanitárius megfontolásból, súlyos betegségére hivatkozva.

A három amerikai 2009 júliusában vízum nélkül lépett be Irán területére, az Egyesült Államok szerint véletlenül. Elfogásuk helyszínén, az iráni-iraki határ közelében lévő hegyvidékes területen ugyanis nincs jól látható határjelzés a két ország között, és ezért a három fiatal valószínűleg eltévedt - hangoztatja Washington. Irán szerint azonban kémkedés szándékával léptek be az ország területére.

A szabadulásához szükséges ügyek intézésével Svájc teheráni nagykövetsége segítette Shourdot, mivel az iszlám köztársaságban Svájc képviseli az amerikai érdekeket.

Shourd két férfi turistatársát, Shane Bauert - aki januárban az Evin börtön udvarán hűséget esküdött Shourdnak - és Josh Fattalt azonban továbbra is fogva tartják. Előzetes letartóztatásukat a teheráni főügyész bejelentése szerint újabb két hónappal meghosszabbították, s kémkedés vádjával megkezdik ellenük a bűnvádi eljárást.

Ügyük tovább súlyosbította Washington és Teherán viszonyát, amely amúgy is igen feszült Irán nukleáris törekvései miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását