2024. április 27. - Zita

Fidesz-KDNP: meg kell szüntetni a közbeszerzési eljárást a jogi szolgáltatásoknál

A jövőben bármilyen értékű jogi szolgáltatást igénybe lehetne venni kötelező közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül, ha a parlament elfogadja fideszes és kereszténydemokrata képviselők erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatát.
2010. szeptember 14. kedd 14:59 - HírExtra
A kormánypárti politikusok egyebek mellett a kormányzati szervek és állami gazdálkodó szervezetek állapotának felmérésével, korábbi tevékenységének vizsgálatával indokolják kezdeményezésüket.

A Vejkey Imre (KDNP), Vas Imre (Fidesz), Braun Márton (Fidesz), Rubovszky György (KDNP) és Papcsák Ferenc (Fidesz) által jegyzett törvénymódosítás indoklásában felidézik: a jogalkotó 2009. április 1-jei hatállyal tette kötelezővé a közösségi értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű jogi szolgáltatás igénybevétele esetén a közbeszerzési eljárás lefolytatását.

Az előterjesztők úgy látják, ez a szabály nem váltotta be a hozzá fűzött elvárásokat, lassítja és feleslegesen megnehezíti a közpénzfelhasználás folyamatát, és nincs összhangban az ügyvédi tevékenységre vonatkozó szabad ügyvédválasztás törvényi alapelvével sem.

Rámutatnak arra is, hogy számos EU-tagállamban sem kell a közbeszerzési szabályokat alkalmazni az igazságszolgáltatási rendszer alrendszerét képező ügyvédi tevékenység tekintetében.

A jogi szolgáltatás tipikusan olyan jellegű tevékenység, ahol meghatározó jelentősége van a bizalmi elv érvényesülésének, amit a közbeszerzés rendszere gyakran nem képes megfelelően kezelni - vélekednek, hozzátéve, hogy hasonló a helyzet a díjazást illetően is, ugyanis ha az ajánlatkérő kifejezetten magas színvonalú szolgáltatást igényel, könnyen előfordulhat, hogy a munkát egy alacsony árat ajánló, kevésbé tapasztalt jogi szolgáltató nyeri el.

"A 2010. évi országgyűlési képviselői választások után, az új kormány időszakában megalkotott nagy számú új törvény és más jogszabályok jogrendszerünkben alapvető változásokat hoztak, s ez a folyamat a különböző rendszerek (például adózás, egészségügy, oktatás, közigazgatás) tekintetében a jövőben is további igen jelentős átalakulást eredményez.

A kormányzati szervek és állami gazdálkodó szervezetek állapotának felmérése, korábbi tevékenységének vizsgálata és az ehhez kapcsolódó szükséges intézkedések megtétele, továbbá az új folyamatok hatékony beindítása alapvetően szükségessé teszi, hogy a közpénzfelhasználók gyorsan és hatékonyan hozzájuthassanak ahhoz a jogi szaktudáshoz, amellyel saját rendszerükön belül nem rendelkeznek, azonban a gondos közpénzfelhasználás elvét figyelembe véve szükségesek a működésük során jelentkező feladatok végrehajtásához" - indokolnak a fideszes és a KDNP-s képviselők.

Az államháztartásról szóló törvény egy passzusára hivatkozva megjegyzik, hogy a jogi szolgáltatások esetében a közpénzfelhasználó - az egyéb fontos tényezők mérlegelése mellett – azt kell, hogy megbízza, akiben bizalma van "a munkának az elvárt színvonalon történő elvégzése és nem utolsósorban az ügyvédi titoktartás tekintetében".
A javaslatot a kihirdetés napján léptetnék hatályba.

A jogi szolgáltatások esetében az idei évre vonatkozó közösségi értékhatár 193 ezer euró.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását