2024. április 28. - Valéria

A belügyminiszter ölette meg az újságírót

Jurij Kravcsenko, a rejtélyes körülmények között meghalt néhai ukrán belügyminiszter utasítására gyilkolták meg tíz évvel ezelőtt Georgij Gongadze újságírót - írta kedden egy ukrán hírportál főügyészségi iratokra hivatkozva.
2010. szeptember 14. kedd 14:46 - HírExtra
Az Ukrajinszka Pravda szerint az ukrán főügyészség nyomozati hivatala szeptember 7-én véglegesítette Olekszij Pukacs egykori rendőrtábornok felelősségre vonásáról szóló periratot. Az ügyészség közben megerősítette, hogy a rendőrtábornok elleni nyomozás befejeződött, s hamarosan tájékoztatja róla a sajtót. A lap szerint a közzétételre váró ügyészségi dokumentumban az szerepel, hogy az akkori belügyminiszter, Kravcsenko szóban utasította Pukacsot az újságíró megölésére.

Georgij Gongadzét, 31 éves vezetője és alapítója - aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról - 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi lakása felé. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg a Kijev megyei Tarascsán, egy erdőben. Meggyilkolása heves tüntetéseket váltott ki az akkori politikai vezetés ellen, amelyet az ellenzék a bűncselekmény elkövetésével vádolt. Kapcsolatba hozták a gyilkosságot Leonyid Kucsma akkori államfővel is, de ő határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne hozzá.

A gyilkossággal összefüggésben egy kijevi bíróság 2008 márciusában három rendőrt súlyos börtönbüntetéssel sújtott: Valerij Kosztenko és Olekszandr Popovics 12 évet kapott, Mikola Protaszov pedig 13-at. A negyedik gyanúsított, Olekszij Pukacs rendőrtábornok akkoriban szökésben volt, azóta elfogták. A tábornok beismerte, hogy köze volt a bűntényhez, s hogy magas beosztású személyek rendelték meg a gyilkosságot, de neveket nem közölt.

Jurij Kravcsenko eleinte az ügy egyik koronatanúja volt, de 2005 márciusában rejtélyes körülmények között meghalt. A rendőrség szerint a belügyminiszter öngyilkos lett, de független szakértők ebben kételkedtek.

Az Ukrajinszka Pravda kedden idézi az ügyészségi iratot, amely szerint Kravcsenko a gyilkosság előtt 3-4 nappal, saját miniszteri irodájában adott utasítást Pukacsnak a gyilkosságra. A gyilkosság után egy nappal tájékoztatta Kravcsenkót, hogy parancsára megölette Gongadzét, az újságíró aktatáskáját egy kijevi tóba, maroktelefonját pedig egy vízgyűjtőbe dobták.

A gyilkosságban közreműködött a már elítélt három rendőr, de nem tudtak róla, hogy személyesen a belügyminiszter adott utasítást a gyilkolására. Az ügyészségi iratokból az is kiderül, hogy a bűntény elfedése érdekében Pukacs a belügyminiszter utasítására néhány héttel később saját kezűleg ásta ki a holttestet, és a Tarascsa melletti erdőbe vitte, ahol baltával levágta fejét, a tetem többi részén pedig elásta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását