2024. március 29. - Auguszta

A tiltás ellenére jönnek a génmódosított növények?

A génmódosított növények unióba hozatalát tiltó irányelvet megkerülve akar a közösség területére hozni génmanipulált takarmányt az Európai Bizottság - állítja nyolc, köztük két magyar európai parlamenti képviselő, akik levélben tiltakoznak a testület ezir
2008. július 11. péntek 10:33 - Hírextra
Az Európai Unió kormányaként működő Európai Bizottság úgy döntött, hogy minden parlamenti vita, valamint tagállami ellenőrzés és ellentmondás lehetősége nélkül újabb génmódosított takarmánynövényeket enged be az EU piacára - mondta az InfoRádiónak az Európai Parlament egyik magyar képviselője.

Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő aláírta azt a levelet, amiben rajta kívül még hét politikus, köztük a néppárti Olajos Péter tiltakozik a Bizottság ezen döntése ellen.

Hegyi Gyula úgy véli: az EP-nek és a tagállamok kormányainak véleményeznie kellene egy ilyen döntést.

A politikus elmondta: a génmódosításról van egy érvényes uniós direktíva, ami a Bizottság hatáskörébe ad bizonyos kérdések eldöntését. Tehát ha valaki panaszt emel a már forgalomban lévő génmódosított terményekkel kapcsolatban, akkor a Bizottság állapítja meg, hogy az káros-e a környezetre és az egészségre, vagy sem.

A tiltakozó politikusok azt állatják: a Bizottságnak nincs joga kiterjesztenie hatáskörét teljesen új, eddig be nem jegyzett génmódosított organizmusok (GMO-k) befogadására.

A Európai Parlament képviselője elmondta: a GMO-k bevezetése gyakorlatban úgy történik, hogy először 1-2 hétig adagolják kísérleti állatoknak, és ha nem lesz bajuk, akkor engedélyezik a bevezetést.

Azt azonban nem lehet tudni, ha megvesszük azt az ételt, ami ilyen takarmánnyal etetett állatból származik, milyen súlyos genetikai problémákat okozhat generációkkal később.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását