2024. május 24. - Eszter, Eliza

Franciaország: visszautasították a romaügyi bírálatot

Ismét élesen visszautasította az Európai Unió Franciaországhoz címzett romaügyi kritikáit Pierre Lellouche, az uniós ügyekért felelős francia államtitkár.
2010. szeptember 13. hétfő 18:44 - HírExtra
Brüsszelben nyilatkozva kijelentette, hogy Párizs a romák kitoloncolásával nem tesz mást, mint alkalmazza saját törvényeit. Az illetékes egyúttal képmutatással vádolta az Európai Bizottságot, amely szerinte "nem tett túl sokat" a romákért, amíg Franciaország előtérbe nem helyezte a problémát.

A bizottság egy szóvivője eközben hétfőn ismét óvatos megfogalmazással bírált egy, a kitoloncolásokra vonatkozó francia rendelkezést. Arra emlékeztetett, hogy Európában egyetlen etnikumot sem szabad hátrányosan megkülönböztetni.

Az augusztusban kiadott francia belügyminisztériumi rendelet - amely arról rendelkezik, hogy három hónapon belül számoljanak fel több száz illegális tábort az országban - több ízben külön emelte ki, hogy "különös tekintettel a romákéira".

Matthew Newman bizottsági szóvivő azt is elmondta, hogy tanulmányozzák a dokumentumot, amelyet egyébként a francia hatóságok nem juttattak el a végrehajtó szervhez.

Franciaország július vége óta már több mint ezer romát toloncolt vissza Bulgáriába és Romániába, amiért egyes nyilatkozatokban rasszizmussal és idegengyűlölettel vádolták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását