2024. május 2. - Zsigmond

Megnyílt a FreshART tárlat

A fiatal hajdú-bihari és a romániai Bihar megyéből származó művészek számára létrehozott FreshART képzőművészeti pályázat tavalyi díjazottjainak munkáiból nyílt közös kiállítás csütörtökön a cívisvárosban.
2010. szeptember 9. csütörtök 22:13 - HírExtra
Tolvaj Panna debreceni festőművész mintegy 40 festménye és fotóinstallációja, valamint Tarasie Daniel Iosif nagyváradi szobrászművész tucatnyi alkotása tekinthető meg szeptember 30-ig a debreceni Mű-Terem Galériában.

Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere a tárlat megnyitóján hangsúlyozta: a határ két oldalán számos olyan fiatal alkotó, olyan új kulturális érték van, amelyek érdemesek arra, hogy felkarolják őket és megjelenhessenek a nagyközönség előtt. Tolvaj Pannának a tavalyi FreshART-díja után idén már Rómában és Londonban is volt önálló tárlata - emelte ki az alpolgármester.

Kónya Ábel képzőművész, korábbi díjazott, aki tagja volt a tavalyi zsűrinek a kiállítás megnyitóján elmondta: az elsődleges kritérium a díj odaítélésekor az volt, hogy az alkotók egyenletes színvonalú munkákat mutassanak be. Sok fiatal alkotónak szerinte még nincs kiforrott stílusa, de a két díjazottól nagyon színvonalas, egységes anyagot kaptak.

Kónya Ábel szerint Tarasie Daniel Iosif túlnyomóan fából faragott szobrai jól ötvözik saját stílusát a román képzőművészeti hagyományokkal. Alkotásai tele vannak elágazásokkal, illetve találkozási pontokkal: mintha folyamatosan mozgásban lévő alakok egy-egy, a dinamikájukból kiragadott pillanatait jelenítenék meg.

Tolvaj Pannáról szólva elmondta: most kiállított műveit az elmúlt két év terméséből válogatta a festő, aki remekül eltalálta a kiállítandó képek mennyiségét, a tárlaton a látogató "zsúfoltság" nélkül is átfogó képet kaphat művészetéről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását