2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vége az áruházláncok tisztességtelen módszereinek?

Az Európai Parlament (EP) elfogadta kedden Strasbourgban az élelmiszerláncokról szóló állásfoglalást. Ennek célja, hogy fellépjen a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen, hogy a gazdák tisztességes módon részesüljenek az élelmiszer-ágazatban keletkező jövedelemből, és hogy csökkenjen kiszolgáltatottságuk az élelmiszerláncokkal szemben.
2010. szeptember 8. szerda 13:00 - HírExtra
Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő üdvözölte az állásfoglalás megszavazását. Az élelmiszer-kereskedelem koncentrálódása következtében az élelmiszerláncok erőfölénybe kerültek a gazdákkal szemben, és ezt kihasználva kedvezőtlen feltételeket kényszerítenek a gazdákra - hangsúlyozta közleményében Glattfelder.

Szerinte az utóbbi években az élelmiszerek fogyasztói árának növekedése nem érvényesült a termelői árakban, mivel a többletjövedelmet kisajátították a kereskedelmi láncok.

A néppárti politikus kiemelte azt az elfogadott módosító indítványát, amely - a magyar gyakorlatnak megfelelően - európai szinten is megtiltaná a beszerzési ár alatti értékesítést. A fideszes EP-képviselő európai szinten is követendő és sikeres példának nevezte a MAGOSZ által életre hívott szociális bolthálózatot. A gazdák összefogásán alapuló modell lényege, hogy a terméket a bolthálózatba bekapcsolódott kisboltban értékesítik, és ezzel kikerülik a drága és átláthatatlan értékesítési láncot.

A kérdésről folytatott parlamenti vitában Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő támogatta a tagállami és az uniós élelmiszerár-figyelő rendszer kiszélesítésére, a fogyasztóvédelmi ombudsman intézményének létrehozására irányuló javaslatot. Mint közleményében olvasható, "az informatika mai fejlettsége lehetővé teszi a felhasználóbarát, többnyelvű árfigyelő rendszer létrehozását, amely az árak átláthatóságát növeli. Megfelelő jogi szabályozással korlátozható az élelmiszerláncok felvásárló szövetségeinek tisztességtelen gyakorlata is. Fontos, hogy a tagállami ellenőrző hatóságok rendszeresen egyeztessenek a legjobb szerződéses gyakorlatról és az ellenőrzés hazai tapasztalatáról".

A magyar szocialista képviselő szerint szükség van arra, hogy a közös uniós agrárpolitika jobban támogassa a gazdák szövetkezéseit, a termelői szerveződéseket. Ezen a téren főként az új tagállamokban maguknak a gazdálkodóknak is megvan a feladatuk: össze kell fogniuk - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását