2024. április 26. - Ervin

Fidesz: "Puccsszerű megállapodás"

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy csütörtökön ne írja alá a Déli Áramlat megépítéséről szóló szerződést - mondta a külügyi bizottság fideszes elnöke a három érintett bizottság összevont ülését követően, a Parlament épületében.
2008. február 27. szerda 12:13 - Hírextra
"Parlamenti jóváhagyás hiányában arra szólítjuk fel Gyurcsány Ferencet, hogy a holnapi napon semmiképpen ne írja alá a Déli Áramlatról szóló szerződést; Magyarországnak a sorsát hosszú távon befolyásoló dokumentumról van szó" - fogalmazott Németh Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján.
A Fidesz elfogadhatatlannak tartja azt az eljárást, amit a kormány folytat a Déli Áramlat ügyében - vélekedett a politikus, hozzátéve: ez a gyakorlat ellentétes a jogállamiság legalapvetőbb normáival, és a régi időket idézi.

Mint mondta, a kormány az elmúlt hetekben titkos tárgyalásokat folytatott a Déli Áramlatról, amiről semmilyen tájékoztatást nem adott. A politikus szerint a hétfőn megkötött előzetes megállapodás "puccsszerű megállapodásnak tekinthető".

Németh Zsolt elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy semmiféle háttérszámítást nem bocsátottak az ellenzék rendelkezésre, és azt sem teszi lehetővé a kormány, hogy a szerződéstervezet szövegét zárt ülésen áttekinthessék.

Közölte: nyitottak arra, hogy akár a Déli Áramlat kérdésében is megegyezzenek, ám ez az eljárás, amit a kormány folytat, ezt nem teszi lehetővé. Németh Zsolt - kérdésre válaszolva - azt mondta: szerinte ebben az ügyben fontos a sorrendiség, így a Fidesz az európai vezeték megépítésének adna prioritást, ami - mint hangsúlyozta - nem zárja ki, hogy egy jó feltételekkel megkötött másik vezeték is megépülhessen Magyarországon.

Németh Zsolt kifogásolta, hogy a bizottsági ülésen sem hangzott el, hogy a kormány előnybe részesítené a közös európai energiapolitikát az orosz törekvésekkel szemben. A politikus szerint a kormány úgy tesz, mintha nem lenne nagyon komoly ellentét a két gázvezeték között. A Fideszben él az az aggodalom, hogy alááshatja a közös európai energiapolitikát és a Nabucco gázvezetéket a Déli Áramlat - közölte.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ha Gyurcsány Ferenc aláírja a szerződést, akkor mit tesznek, a fideszes politikus közölte: kaptak ígéretet arra, hogy nyilvánosságra hozzák a szerződést, így majd áttanulmányozzák a dokumentumot és ezt követően eldöntik, az aggodalmaik mennyire megalapozottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását