2024. március 29. - Auguszta

Gyerekeket erőszakolt a szektatag

Legkevesebb hat fiatalkorú lány megerőszakolása miatt állítanak bíróság elé egy amis férfit. A bűnügy Amerika-szerte feltűnést keltett, mert ritkaságszámba megy, hogy a világ és a műszaki haladás elől elzárkózó szekta egy tagja ellen hatósági eljárást indítanak.
2010. szeptember 4. szombat 09:36 - HírExtra
A 26 éves Chester Mastot azzal vádolják, hogy Wisconsin és Missouri állam területén legkevesebb hat, 5 és 15 év közötti lányt erőszakolt meg. A gyanú szerint lehetnek olyan áldozatok is, akik eddig nem tettek feljelentést. A megrontottak között volt olyan is, aki nem tartozik a szektához.

Az ügy kivételes lehetőséget adott a sajtónak, hogy betekintsen a villanyt nem használó, lovasbricskával közlekedő, szigorú vallási előírások szerint élő keresztény szekta belső életébe.
A The New York Times például leírja: hat évvel ezelőtt Chest annak ígéretével rontotta meg saját, 13 éves unokahúgát, hogy meggyógyítja a hasfájását. "Elmondta, hogy rajta feküdt Chesteren annak hálószobájában, aki végül beléhatolt" - közölte James Small, a wisconsini Waushara megyei seriffhivatal nyomozója.

A tettes életének nagy részét a Missouri állambeli Pike megye archaikus németet beszélő amis közösségében élte le. A ma 70 családból álló, a szektán belül is konzervatívabb ághoz tartozó közösség a 40-es években telepedett meg a környéken.A csoport három kongregációra oszlik, amelyek mindegyike élén egy-egy "püspök" áll. Ez az egyházi méltóság amis szóhasználat szerint általában vallási képzettséggel nem rendelkező, világi személyt takar.

Mastot a közösségben mindig is elkényeztetett és fegyelmezetlen gyereknek tartották. Ennek okát abban látták, hogy a fiút 5 napos korában örökbe fogadták. "Úgy éreztem hogy sohasem tért meg és nem született újra" - nyilatkozta az amerikai lapnak David Eicher, a közösség egyik tagja.
A fiú emellett az örökbefogadó szülei által széltől is védett, egyke gyerekként nem nevelkedett és nem szokott hozzá a hasonló korúak közösségéhez, mint az általában csoportban nevelt amis gyerekek.

Donald B. Kraybill, a Pennsylvania állambeli Elisabethtowni Főiskola professzora szerint az amis közösségek gyakran nincsenek tudatában annak, hogy a deviáns magatartásnak pszichológiai és nem hitbéli természetű okai vannak. "A szexuális- vagy alkoholfüggőséget néha összetévsztik a hitbéli vagy erkölcsi gyengeséggel. Úgy gondolják, hogy ha egy személy bevallja bűneit, akkor visszatérhet az egyházba, együtt imádkoznak és majd minden rendbe jön."
Mastot három alkalommal közösítette ki a szektája. Először 2004-ben, az unokahúga megerőszakolása után, majd 2009-ben két alkalommal is. A közösség csak harmadszorra, és késhegyre menő belső vita után döntött úgy, hogy a világi hatóságokhoz fordul.
Az amisok a kiközösítettség ellenére is rendszeresen látogatják börtönében a nyáj fekete bárányát. Úgy gondolják, hogy ha letölti a szabadságvesztését a rá előbb Missouriban, majd Wisconsinban váró ítélet után, Mastnak vissza kell térnie az övéi közé.
 
"Azt mondanám, a közösség tagjainak 95 százaléka úgy gondolja, hogy közöttünk van a helye" - mondta a The New York Timesnak Noah Schwartz, a sorozatos pedofil erőszaktevő amis nagybátyja.  Chester Mast ügyének első tárgyalását december 15-re tűzték ki.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását