2024. március 29. - Auguszta

Le a poloskákkal!

Viszketés, allergiás bőrreakciók, ebből következő alvászavarok: mindez arra utalhat, hogy hívatlan vendégekkel osztjuk meg otthonunkat - a házipoloskákkal.
2010. augusztus 31. kedd 08:04 - HírExtra
A kártevők elleni német szervezet (DSV) szerint öt éve kezdődött meg világszerte a poloskák (Cimex lecturalius) terjedése.

A szervezet vezetője, Rainer Gsell szerint az apró állatok a vancouveri téli olimpiai játékok idején is sok problémát okoztak. Különösen érintett terület Dubaj, de Észak-Amerikában, Ausztráliában, Dániában és Svájcban is megnövekedett a kis vérszívók száma.

René Gottschalk, a frankfurti egészségügyi hivatal vezetője szerint, bár a poloskák nem terjesztik a betegségeket, az általuk okozott viszketés egyszerűen "kegyetlen".

Hozzátette: "A házi poloska a természet zseniális csínytevése. Ezek a rovarok hihetetlenül hosszú ideig képesek nedvesség és élelem nélkül életben maradni. Az 5-7 milliméter nagyságú állatok rövid ideig szívják az ember vérét, majd eltűnnek a lakás apró repedéseiben. A poloskacsalád általában közösen "vacsorázik" - különösen az izzadó embert kedvelik. Aztán amint fény éri őket, eltűnnek a hézagokban.

Jelenlétükről a bútorok repedései körül, a tapétán és az ágykereten hagyott ürülékük árulkodik.
A házipoloskák jelenlétének legkellemetlenebb következményét, a viszkető érzést és az allergiás bőrreakciót a szúrás közben általuk kibocsátott anyag okozza. A tünetek enyhítésére a szakemberek antihisztamin-tartalmú kenőcsöt javasolnak.

Vizsgálatok során már a Lyme-kór, a hepatitisz és az AIDS kórokozóját is megtalálták poloskáknál, ezek a rovarok azonban emberre nem közvetítik a betegséget.

A szakemberek szerint a poloskák elterjedése jórészt a turizmus globális erősödésének és a használtcikkekkel való kereskedelem általánossá válásának is köszönhető.

Az apró állatok észrevétlenül utazgathatnak a turisták koffereiben, táskáiban, de elsősorban a teherautókon, hajókon, vonatokon és repülőgépeken kartondobozokban. "Nagyon kedvelik a fát és a kartont" - mondta el Gottschalk.

Elterjedésükhöz feltehetőleg az is hozzájárult, hogy egyre ellenállóbakká váltak a rovarirtószerekkel szemben.

Erik Schmolz, a német környezetvédelmi hivatal munkatársa szerint a poloskák ellen legjobb profi rovarirtót hívni: szinte az egész lakást át kell nézni, ki kell tisztítani, szilikonnal kell megtölteni a réseket és repedéseket, a matracokat pedig lehetőleg ki kell cserélni.

A legjutányosabb és legkevésbé feltűnő eljárás a kiűzésükre a rovarirtószer alkalmazása, amely az emberre nézve nem jár egészségkárosító hatással. Egy kissé drágább és extrém eljárás, ha a poloskákat 55 Celsius-fok feletti hővel vagy szárazjéggel irtják ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását