2024. április 26. - Ervin
Ha a parlagfű-szezon alatt nem kellő körültekintéssel választjuk meg a terápiát, gyógyszermelléhatásként akár orrnyálkahártya-problémák is kialakulhatnak. Dr. Kovács Tibort, a Svábhegyi Gyógyintézet orvosát kérdeztük.
2010. augusztus 20. péntek 17:34 - Gyülvészi András
Mit használhatunk és mire figyeljünk, hogy orrnyálkahártya-károsodás nélkül vészeljük át a pollenszezont?

Első lépcsőben lehet segíteni a pollenkoncentráció csökkentésével. Elég hasznos a tengervizes orrspray, hiszen fizikai úton csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, ugyanis a bennük lévő só vizet von el a megduzzadt nyálkahártyáról, így lelohasztja azt.

Második lépcsőben alkalmazhatjuk az Alergodil nevű készítményt, ami úgynevezett antisztán antihisztamin tartalmú orrspray. Ez az allergiás reakciót fogja mérsékelni az orrnyálkahártyán, és ezáltal fogja segíteni az orrlégzést.

Az antisztaminok több hónapon keresztül használhatóak, ám vannak olyan kombinált orrspray-k, amikben antihisztamin és nyálkahártya-lohasztó kémiai hatóanyag van. Ezek érösszehúzó hatással bírnak, lelohasztják a nyálkahártyát, viszont hosszú távon károsíthatják azt, és gyógyszer-mellékhatásként olyan orrnyálkahártya-elváltozást okozhatnak, amik későbbiekben állandó orválladékozáshoz, illetve orrdugoláshoz vezethetnek. Ami nem mindig tisztázott, hogy ezeket a típusú készítményeket nem lehet a végtelenségig használni, tizennégy nap elteltével szünetet kéne tartani.

A negyedik lépcsőfok…

A lokális kezelés negyedik lépcsőfoka a szteroidos orrspray használata. Ezek rendelkeznek a legjobb gyulladáscsökkentő hatással az összes gyógyszerkészítmény között, viszont ezek hormonkészítmények.

És bár így kevés hormon kerül be a keringésbe, de mégis a terápiás lépcsők későbbi szakaszában kerülnek szóba, ugyanis amennyiben orvosolni lehet a panaszokat egyszerű antihisztamin-készítménnyel, akkor elegendő az, ha nem, akkor ki lehet egészíteni szteroidos orrspray-vel.

Amennyiben a lokális kezelések nem elegendőek, akkor jöhetnek szóba az antiallergiás készítmények, tabletták használata.

Eltérő mellékhatásokkal kell számolni a szteroidos készítményekkel kapcsolatban férfiak és nők esetében?

A szteroidos orrspray nem eredményez általában erős hormonális mellékhatást, hiszen minimális mennyiségű hormon jut be a kerengésbe. Viszont ezek mégiscsak hormonkészítmények, így ha egyszerűbb terápiás eljárással jobb eredményt lehet elérni, akkor az a cél, ha mégsem, még mindig hozzányúlhatunk egy másik készítményhez, ami kielégítő életminőséget biztosít a páciensek számára.

Az allergiaszezon előtt érdemes elkezdeni kezelést?

Az antiallergiás tabletták alkalmazásakor, ha egy beteg esetében ismert, hogy melyik pollen váltja ki a panaszait, akkor a virágporkoncentráció-emelkedés előtt pár héttel szokták javasolni a szedés megkezdését.

Ezen kívül létezik a nem támogatott immunterápia is, ami hosszabb folyamat. Ilyenkor nem pollenszezonban pollentartalmú készítményeket adnak a betegnek hosszú távon, így mintegy érzéktelenítik a szervezetét az adott pollennel szemben. Ez nálunk sajnos gyerekcipőben jár.
Akkor szoktuk ezt javasolni, ha több pollennel szemben áll fönn az érzékenység, illetve fiatalabb korban óhatatlanul fölmerül az alkalmazása, mert hogyha csak egy tüneti szert szeretnénk használni, amivel tompítjuk az allergiás reakciót, akkor be lehet kódolni, hogy szezonban gyerekkorától élete végéig gyógyszert kelljen szednie a páciensnek.

Ezzel szemben ha egy immunterápiás kezeléssel sikerülne a panaszait átmenetileg, akár évekre megszüntetni, az nyilván mérsékelni fogja a gyógyszerfogyasztását. Mivel jelenleg a társadalombiztosítás ezt a kezelést nem támogatja, így viszonylag drága.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását