2024. május 2. - Zsigmond

A szakképzés további megújítására van szükség

A szakképzés további megújítására, modernizálására, valamint társadalmi elismertségének javítására van szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság meg tudjon felelni a kor kihívásainak - hangsúlyozta a szociális és munkaügyi miniszter az országos szakképzési ta
2008. augusztus 28. csütörtök 14:00 - Hírextra
Szűcs Erika rámutatott, hogy jelenleg gazdaságunk egyik legfontosabb problémája a foglalkoztatás bővítése, valamint az, hogy ehhez megfelelően képzett munkaerő álljon rendelkezésre. Ebben meghatározó szerepe van a szakképzés fejlesztésének - emelte ki.

Elmondta, hogy a modernizáció jegyében az elmúlt években átalakították a szakképzés irányítási rendszerét. Ahhoz, hogy a képzés- és a foglalkoztatáspolitika jobban összeköthető legyen, a szakképzés irányítása átkerült az Oktatási Minisztériumból a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz.

Megváltoztatták a szakképzés intézményi hátterét: a korábban egymástól teljesen függetlenül működő önkormányzati iskolák irányítását a Területi Integrált Szakképző Központok (TISZK) vette át.

Ezek a szervezetek koordinálják, hogy egy-egy adott térségben az igényeknek megfelelő struktúrában és létszámmal végezzék a képzést.

Ahhoz, hogy a TISZK-ek megfelelő színvonalon működhessenek, jelentős forrásokat biztosítanak számukra az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében technikai, műszaki és oktatástechnikai területeken - mondta el a miniszter.

Az érdekeltség és az érdeklődés felkeltése céljából a jövő évben tanulmányi ösztöndíjat vezetnek be azokon a szakképzési területeken, amelyek megfelelnek a gazdaság munkaerő iránti igényeinek. Az ösztöndíjat a tanulmányi eredménytől függően fogják megállapítani a tervek szerint.
A miniszter fontosnak nevezte a bérkérdések rendezését, ami elsősorban azt jelenti, hogy az oktatók megfelelő juttatásban részesüljenek. Ez annyit tesz, hogy igyekeznek a szakoktatói gárda javadalmazását a versenyszférában kialakult viszonyokhoz közelíteni - mondta el a miniszter, hozzátéve, hogy nagy figyelmet fordítanak a továbbképzés fejlesztésére is.

Arató Gergely oktatási szakállamtitkár előadásában arról beszélt, hogy a szakképzésnek, a szakiskolának meg kell találni a szerepét az új, megváltozott és változó társadalmi és munkaerő-piaci környezetben.

Az intézményrendszernek egyszerre kell szolgálnia az alapozó műveltség megszerzését, és közben a korszerű munkaerőpiaci igények kielégítését.

A most kezdődő tanévben mintegy százezren vesznek részt szakképzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását