2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kétfarkúak, négyfarkúak, meg a háromveséjű hörcsög

A Kossuth téren tartotta első nagygyűlését a Kétfarkú Kutya Párt. Kovács Gergellyel, a párt alapítójával beszélgettünk.
2010. augusztus 31. kedd 18:31 - Tóbiás Gábor
Milyen tapasztalatokkal zárult a nagygyűlés?

Fantasztikus élmény volt, hogy egy ilyet megvalósíthattunk a Kossuth téren. A  nagygyűlésen résztvevő emberek is teljesen "jó fejek" voltak. Ráadásul sikerült nulla forintból megcsinálni ezt az egészet, mert ismerőstől volt a színpad, a hangcucc és az aggregátor is.

Hányan vettek részt a gyűlésen?

Nagyjából háromszázan. Lehettünk volna többen, de sajnos nem tudtuk alaposan meghirdetni az eseményt  Ráadásul a plakátokon még augusztus 28. szerepelt. Az új időpontot már nem volt időnk külön plakátozni, persze kiírtuk netre, de ez kevésnek bizonyult.

Mi hangzott el a beszédekben? Újabb ígéret az örök életre?

Kétfarkú Kutya Párt
A párt „hivatalos története” szerint a szegedi vár feltárásánál találtak egy a múlt századból származó fafaragványt, mely egy két farokkal rendelkező kutyát ábrázolt. A vizsgálatok szerint a faragvány egy olasz szektától származik, akiket garázdálkodásért száműztek hazájukból, és Szegeden kerültek fogságba. Bebörtönzésük előtti 30 év alatt a szekta részévé vált a szegedi közéletnek. Az ő jelképük volt a kétfarkú kutya, mely egy XIII. századi szimbólum, és az eretnekség elleni küzdelem egyik jelképe.
forrás: wikipedia.hu
Nem akartuk ugyanazt ismételgetni, mert már eléggé unalmas, nekünk legalábbis mindenképp. Az én beszédem amolyan általánosabb értelmetlenség volt, ami a „több mindent és a kevesebb semmit” szlogen köré fonódott. Victora Zsoltnak egy afféle „van egy álmom” típusú beszéde volt. Meglehetősen szentimentálisra sikerült, egy ideális Budapestet vázolt az embereknek.

Viszont ki kell emelnem Mogács Dánielt, aki egy külön vonalat képvisel. Ő amolyan igazmondó polgármesterjelölt, aki nyíltan vállalja, hogy ő csak sok pénzt akar keresni, semmi több. Ő kicsit hevesebb volt, a végén le kellett fognunk, hogy leültessük, annyira üvöltözött, hogy ő már most polgármester akar lenni.

A beszédeken kívül történt még valami említésre méltó?

Jelen volt még Rex felügyelő a színpadon, mint híres külföldi vendég, de ő nem szólalt fel végül. Kétszer is énekeltünk közösen a hallgatóságunkkal. Először a Halász Judit féle Csiribirit, a végén pedig az „Ég a város ég a ház is” című örökbecsű nótákat. Utóbbit kánonban próbáltuk, de nem nagyon ment. Lelkesen fogadták csak kiderült, hogy nem mindenki tudja a nótáknak a szövegét. Ebből kis káosz kerekedett.

Hogyan álltok a kopogtatócédulák gyűjtésével?

Ma este számoljuk meg, van sok ezer, de hogy pont mennyi, azt még nem tudom. Még öt-hat napja volt háromezer, de nyilván több van már. Nagyon sok helyen gyűjtik a cédulákat,  ezért sok még nincsen nálunk. Most majd valahogy egyesítjük, mi sem tudjuk igazság szerint, hogy mennyi van. Egy biztos: nincsen még meg a megfelelő mennyiség, az is lehet, hogy a fele sincs meg.

Pénteken van a határidő, összejöhet addigra?

Nem tudom, hogy összejön-e de mindenképp megszámoljuk, ezt megígérhetem. Mondhatnám, hogy nincs elég emberünk a gyűjtésre, de a levelezőlistánkon már 130-an vannak, akik ebben segítenek. Viszont így sem tudjuk folyamatosan tartani azt az öt teret, ahol gyűjtünk. Sajnos jönnek az olyan visszajelzések, hogy például délben vitték a Blahára kopogtatót és nem volt ott senki… Nekünk nincsenek fizetett embereink, pénzünk sincs. Aztán hozzánk az nem is illene, hogy fizetett emberek gyűjtsék a cédulákat. Mindenki önkéntes, ezeket az embereket nem lehet hajtani, lelkesedésből csinálják. Ha nem megy ki valaki a Móriczra, akkor nem tudunk vele mit kezdeni.

Nem féltek attól, hogy az emberek még akkor sem vesznek majd komolyan titeket, ha végül indulhattok a választáson?

Már most is eléggé komolyan vesznek. 4-5 hete találtuk ki, hogy elindulunk a választáson, és akkor kezdtük a kampányt is. Ehhez képest szerintem abszolút sikeresek vagyunk, sokan hallottak rólunk. Nyilván egy ilyen viccjellegű pártnál az a húzós a kommunikációban, hogy mi tényleg meg szeretnénk maradni azeknél a hülyeségeknél, amik a plakátokon, videókban, nagygyűléseken vannak. Nem szeretnénk semmilyen valós ügyet felkarolni. Az emberek nagy része ezt érti.

Szeretnétek egyáltalán, hogy komolyan vegyenek titeket?

Annyiban igen, hogy tényleg lehessen nekünk kopogtatót adni és majd lehessen ránk szavazni.

Létrejött a Négyfarkú Kutya Tagozat. Az alapszervezet már nem elég?

Ezek elszabadultak, itt naponta alakul valami. A nem tudom hány farkú malactól kezdve… Tegnap konkrétan háromveséjű hörcsögöt láttam. De találkoztam már egyfarkú kutyával is. Meg most hallom tőled ezt... De amúgy az MKKP egy demokrata párt, lettek ilyen szatellit szervezeteink. Őket nem ismerem, nem tudom kik csinálják, meg a legtöbb nem haladja meg egy facebook csoport méreteit.

Nemrégiben molotov-koktélos támadás érte a párt irodáját. Megvan már a tettes?

Nincsen, de nagy erőkkel keressük. Tűrhetetlen, hogy ilyenek előforduljanak egy demokráciában, mélységesen föl vagyunk háborodva.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását