2024. május 17. - Paszkál

Duplán drágulhat a kenyér ősszel?

Kétszer is emelnék a kenyér árát a pékek ősszel. A szeptembertől várható 20-30 százalékos emelést már bejelentették, a liszt árának további emelkedése miatt azonban októbertől újabb drágulást helyeztek kilátásba.
2010. augusztus 30. hétfő 09:35 - HírExtra
1 kiló kenyérért akár 50-70 forinttal is többet kell majd fizetni. Az árvíz és a rossz időjárás miatt megdrágult magyar alapanyagok helyett a pékek most Szlovákiából próbálnak olcsóbb liszthez jutni - olvasható a Magyar Nemzetben.

A győri Terményáldáson kiállító pékségek szinte egytől egyig, általában 10-15 százalékkal emelik az árakat szeptembertől.

A sütödék nagy része mostanra teljesen felélte a tartalékait. Az elmúlt években a nemzetközi áruházláncok által teremtett árverseny miatt a pékek nem tudták olyan mértékben emelni az árakat, mint amire szükség lett volna. Az alapanyagárakat elsősorban az árvíz és a rossz időjárás miatti gyenge gabonatermés emeli, a malmok emiatt magasabb áron biztosítják a lisztet.

A vállalkozásokat a liszten kívül az üzemanyagok, illetve a külföldről származó, a forint gyengülése miatt jóval magasabb áron beszerezhető adalékanyagok ára is rosszul érinti. A Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara titkára szerint a kenyér árában a liszt az olyan 50 százalék körül vesz részt, az összes többi az olyan rárakodó költség, mint az energia, a munkaerő, az egyéb szolgáltatások, bérleti díjak, beruházások ára.

Ezek az utóbbi időben viszont jelentős mértékben drágultak - mondta Modok Jenő. A pékek két lépcsőben emelnék az árakat. A következőt októberre tervezik.

Ennek oka, hogy a malmok szeptembertől még drágábban, 65 helyett 83 forintért adnak át egy kiló lisztet nekik.

Forrás: Havaria
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását