2024. április 26. - Ervin

Pudutehén Szegeden

A világ legkisebb szarvasfaja, a déli törpeszarvas, más néven pudu egy nősténye érkezett a Szegedi Vadasparkba, ahol már két hímet nevelnek a veszélyeztetett faj egyedeiből.
2008. szeptember 16. kedd 10:05 - Hírextra
A Magyarországon máshol nem látható faj fiatal, másféléves nősténye a Varsói Állatkertből érkezett - közölte Veprik Róbert, az állatkert igazgatója.

Szegeden egy esztendeje nevelnek a fajmegmentési program keretében két törpeszarvashímet, amelyek dániai és norvégiai állatkertben születtek. A tehén érkezésével lehetőség nyílik a faj szaporítására is - közölte a szakember.

A pudu Dél-Chile, Délnyugat-Argentína és a Chiloé-sziget bozótos területein él, még 3200 méter magasságban is megtalálható. A mindössze 10 kilogramm körüli állat hímje visel csak agancsot, amely persze nem túl méretes, alig 7-10 centiméter hosszú.

Az alkonyatkor, éjjel és reggel aktív állatok az év nagy részében magányosan élnek. Gyakran két lábra állnak vagy fatörzsekre másznak, hogy táplálékukat - leveleket, gyümölcsöket, virágokat, hajtásokat - elérjék. Sokáig kibírják víz nélkül, mert az elfogyasztott növényekből fedezni tudják folyadékszükségletüket.

Elsősorban a vadászat és természetes élőhelyének pusztulása veszélyezteti ezt a szarvast, így védelmére, szaporítására fajmegmentési program indult az európai állatkertekben.

Gondozóik tapasztalatai szerint - ellentétben a többi szarvassal - kevésbé félénk, sőt, időnként kifejezetten kíváncsi állatok, így a látogatók is jól megfigyelhetik az arák röpdéjében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását