2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A balatoni mentőhajókra szükség van

Eddig húsz esetben bizonyította a balatoni sürgősségi mentőhajó, milyen nagy szükség van rá, más hajóval nem sikerült volna segíteni a bajbajutottakon - közölte a vízimentők szakszolgálata és a mentő egyesület pénteken Csopakon.
2010. augusztus 27. péntek 18:12 - HírExtra
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ)és a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület (MMME) közös sajtótájékoztatóján a két szervezet sürgette a vízi mentés sürgősségi betegellátása törvényi hátterének megteremtését.

Az érvényben lévő mentési rendeletben nem szerepel a mentőhajó fogalma, ez évek óta gátolja "a vízi mentés finanszírozásában uralkodó áldatlan állapotok" felszámolását - mondta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

A Balatonon a VMSZ működteti a sürgősségi esetkocsik mintájára minden szükséges orvosi műszerrel és eszközzel felszerelt Rupert sürgősségi mentőhajót - idén június 13-tól szeptember 5-ig -, amelyhez az MMME adja a mentőorvosból, mentőtisztből, illetve mentőszakápolóból álló személyzetet. A Rupert a mentőhelikopternél is öt perccel előbb ér átlagosan a part menti helyszínekre, a vízben történt a súlyos baleseteknél pedig nélkülözhetetlen.

Tóth Attila, az MMME elnöke is arról beszélt, hogy jelentős változást hozott a balatoni vízi mentésben a sürgősségi mentőhajó működtetése. Gyorsaságának, szakszemélyzetének és felszereltségének köszönhetően a hajó egyebek között két sikeres újraélesztésben is közreműködött ezen a nyáron.

Az európai norma szerint 15 percen belül orvosi segítséget kell kapnia a bajbajutottaknak, és ha a mentésre joga van ingyenesen minden magyar állampolgárnak, akkor ennek igaznak kell lennie a vízen is - hangsúlyozta Tóth Attila. Egyetértett Bagyó Sándorral abban, hogy az ehhez szükséges feltételek megteremtéséhez sürgősen módosítani kell a mentési rendeletet.

A szakember szerint a jövőben több ilyen mentőhajóra lenne szükség az ország vizein. Fontos lenne a vízi mentés országos szintű, centralizált megszervezése, továbbá rendezni kell a mentőhajón szolgálatot teljesítő szakszemélyzet foglalkoztatásának feltételeit és bérezését.

Az MTI kérdésére válaszolva Bagyó Sándor elmondta, az új kormány fogadókésznek mutatkozik arra, hogy rendezze a vízi mentés jogszabályi hátterét, a munkát a VMSZ kidolgozott javaslattal segíti. Hozzátette, nem csak balatoni ügyről van szó, hiszen többi között a fővárosban, a Dunán is szükség lenne a Ruperthez hasonló hajókra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását