2024. május 2. - Zsigmond

MSZP: tizenhárom pontos választási etikai kódex

Tizenhárom pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az MSZP az önkormányzati választásra - közölte a párt kampányfőnöke keddi sajtótájékoztatóján. A szocialisták csütörtökön írnák alá a dokumentumot a többi párttal.
2010. augusztus 24. kedd 14:53 - HírExtra
Szanyi Tibor a parlamenti pártokat és az önkormányzati választáson induló jelölőszervezeteket csütörtök délelőtt fél tizenegyre meghívta a képviselői irodaházba, hogy írják alá az etikai kódexet. A dokumentumot elküldték a parlamenti erőknek.

A kiosztott háttéranyag szerint a kódex garantálná az október 3-i választás tisztaságát, szabályosságát, biztosítaná a résztvevő pártok, szervezetek, jelöltek etikus magatartását, egyben kizárná a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.
A kampányfőnök hozzátette, hogy várják a javaslatokat és a kiegészítéseket. Véleménye szerint csütörtökön addig nem kellene elhagynia az érintetteknek a képviselői irodaházat, amíg alá nem írták az etikai kódexet.

A dokumentumból kiemelte: a pártoknak a választási részvételre kellene buzdítania, nem pedig "valamiféle horrorisztikus jövőképet" felvázolni.

Szanyi Tibor elmondta, azt kérik a pártoktól, hogy elsősorban az aktivistáikat instruálják a megfelelő magatartás betartására, például arra, hogy az aktivisták a saját pártjuk programjának ismertetésével foglalkozzanak, ne a többi szervezet lejáratásával.

Az ajánlószelvények gyűjtésével kapcsolatban kitért arra: saját tapasztalatai is azt mutatják, hogy vannak álaktivisták és nepperek is. Azt kérte a választóktól, hogy csak azután adják oda a szelvényüket, ha hitelt érdemlően meggyőződtek arról, hogy az aktivista annak a pártnak gyűjt, amit állít.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: reméli, nem igazak azok a több forrásból kapott információik, hogy a következő napokban "bizonyos politikai erők, amelyek végkifejletükben a kormányerőkhöz köthetők" lejárató kampányt indítanak a demokratikus oldal politikusai, az MSZP jelöltjei, sőt függetlenek jelöltek ellen is.

"Itt és most felszólítjuk a Fideszt, a vezetőit, a kormányt és mindezek kiszolgálóit, hogy térjenek át a demokratikus küzdelemre!" - jelentette ki.

A kampányfőnök arra kérte a választókat, hogy mostantól ne higgyenek a mendemondáknak és a kormányzati, illetve a pártkommunikáció útján eljutott "ilyen-olyan lejárató információknak".
Szanyi Tibor leszögezte: mostantól kizárólag olyan vádat kommentálnak, amit valamelyik hatóság hivatalosan közöl. Az MSZP-nek töretlen a bizalma a rendőrségben és az ügyészségben - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. augusztus 24. 16:11
Hagyó!

Zuschlag!

Hunvald!


Milyen etikai kódexről is beszélünk?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását