2024. április 29. - Péter

Az ENSZ női tagozata segít a kormánynak

Mintegy húsz konkrét ajánlást fogalmazott meg a nők diszkriminációjának felszámolása érdekében az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW) a magyar kormány számára - közölték a bizottsági jelentés alapját képező árnyékjelentéseket megfogalmazó nőjogi civil szerveze
2007. augusztus 30. csütörtök 16:30 - Hírextra
Az augusztus 20-án közzétett CEDAW-jelentést a magyar kormány egyelőre nem terjeszti, holott az a cél, hogy minél több emberhez eljusson - mondta Spronz Júlia, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség képviselője.

A 46 nőjogi civil szervezetet tömörítő egyesület képviseletében Spronz Júlia ismertette az árnyékjelentést az ENSZ-bizottság tagjai előtt július 30-án New York-ban. Az írást a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló ENSZ-egyezmény magyarországi végrehajtásáról készítették a CEDAW-bizottság meghallgatására.

Elmondta, hogy a bizottság a jelentés alapján a magyar kormányt egyebek mellett a nemi sztereotípiák felszámolására, a családon belüli erőszak tárgyában szükséges törvény megalkotására, az erőszakos közösülés törvényi tényállásának módosítására, valamint a prostitúciót is magában foglaló emberkereskedelemmel szembeni hatékonyabb fellépésre hívja fel.

Hangsúlyozta, hogy a bizottság külön figyelmet szentelt a roma nőket érő többszörös diszkrimináció felszámolásának, köszönhetően annak, hogy a bizottság számára az Európai Roma Jogok Központja szintén árnyékjelentést készített.

A bizottság idei ajánlásának legtöbb pontja megegyezik a 2002-es ajánlásban foglaltakkal - mondta Spronz Júlia az ajánlások magyarországi végrehajtásának mértékére utalva.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ajánlások nem irányelvek, hanem a nőkkel szembeni diszkrimináció kiküszöböléséről szóló egyezményt aláíró Magyarország számára elvileg kötelező érvényűek.

A bizottság ajánlásai között említette még, hogy hiányolták, hogy a nőkkel szembeni diszkrimináció egyetlen törvényben sem szerepel. Ajánlották a kvótatörvény elfogadását, és tarthatatlannak nevezték, hogy a szexuális bűncselekményeket továbbra is csak nemi erkölcsöt sértő bűncselekményekként fogalmazzák meg, holott "a védett jogtárgy" itt a nők testi épsége és méltósága.

Spronz Júlia kitért arra, hogy a bizottság júliusi meghallgatásán a magyar kormány által delegált csoport több ígéretet is megfogalmazott. Mint mondta, elhangzott a női jogokkal foglalkozó ombudsman intézményének felállításának terve, az emberkereskedelem elleni törvény civil szervezetekkel együtt történő újrafogalmazása.

A kormány képviselői elmondták, hogy a zaklatás és távoltartás szabálysértési tényállássá változtatása, illetve a magyar gender-szakértőket tartalmazó lista is készül - sorolta. Az idei év végére pedig a nők társadalmi helyzetének előmozdítását célul kitűző nemzeti cselekvési terv elkészítését ígérték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását