2024. március 29. - Auguszta
A H1N1 vírussal kapcsolatban tett feljelentést az ügyészségnél a Jog az Egészséghez Közhasznú Egyesület. Az egyesület elnökét, Dr. Lenkei Gábort kérdeztük a feljelentés okairól, illetve előzményeiről.
2010. augusztus 16. hétfő 12:39 - Oravecz Diána
Mit lehet tudni a Jog az Egészséghez Közhasznú Egyesületről?

Ezt az egyesületet azért hoztam létre, mert úgy tapasztaltam, hogy az embereket félrevezetik az egészséggel kapcsolatos kérdésekben. Ez az egyesület magánemberek civilek társulása, akik annak érdekében fogtak össze, hogy az alkotmányos jogaiknak érvényt szerezzenek.

Az egyesületük feljelentést tett jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás, hűtlen kezelés, illetve hivatali visszaélés gyanúja miatt a H1N1 vírussal kapcsolatban. Kit és miért jelentettek fel?

Dr. Lenkei Gábor, a gyógyszeriparról
"A gyógyszermaffia befolyásolja a tudományos életet. Akár „tudósokat” is megvásárol, hogy a velük íratott hamis közleményekkel támassza alá szerei hatékonyságát. Egy amerikai vizsgálatban 605 egyetemről, 2212 kutatót kérdeztek meg arról, hogy munkájuk során tapasztalták-e személyesen nem létező „tudományos” adatok kitalálását, vizsgálati eredmények meghamisítását és tudományos adatok mástól való eltulajdonítását. 9% válaszolt igennel a kérdésre. (Forrás: a Nature tudományos szakfolyóirat).

Nemrégiben robbant ki a botrány a világhírű Harvard Egyetemen, ahol az orvoskaron dolgozó 8900 oktatóból 1600 vallotta be, hogy ő maga, vagy családtagja olyan gyógyszeripari támogatást kap, amely kapcsolódik az oktató, kutató, vagy gyógyító tevékenységéhez. A vezetők közül többnek is, éves szinten 200-500 ezer dolláros, gyógyszergyáraktól származó „ösztöndíj” egészítette ki jövedelmét. Ez forintban 45-120 milliót kóstál/fő/év. Ekkora ösztönző díjazás már komoly együttműködési szándékot eredményezhet."
Valóban történt feljelentés ismeretlen tettes ellen, majd a rendőrség és a jogászok kiderítik, pontosan hol is történhetett esetleges visszaélés. De ezt nem az én dolgom megállapítani, erre való a nyomozóhatóság.

Mégis mit gondol arról, hol lehet a hiba a történetben?

Az egyesületünk ezzel kapcsolatban már közzétett 2009. szeptember 25-én egy nyílt levelet Felesleges hisztériakeltés? címmel, amiben higgadtan és tudományos írtunk a H1N1 vírusról és a védőoltásról. Az Egészségügyi Minisztériumnak volt egy nemzeti influenza pandémiás terve, amiből a nyílt levélben idéztem is egy bizonyos kulcsfontosságú mondatot. Az idézett mondat a következő volt: a jelenleg előállítható oltóanyagokkal az influenzajárványokat megelőzni, vagy lényegesen befolyásolni nem lehet. Ez a mondat teljes egészében igaz.

Az influenzajárványokat oltásokkal megelőzni, illetve lényegesen befolyásolni sohasem lehetett. Ezt az Egészségügyi Minisztérium nagyon korrekt módon közzé is tette. Ennek ellenére az influenzajárványt több milliárd forintos vakcinagyártással megpróbálta megelőzni, vagy lényegesen befolyásolni. Ez a védőoltás annyira jól sikerült, hogy Magyarországon a sertésinfluenzában elhunytak aránya duplája volt, a többi országhoz képest.

Mit várnak ettől a feljelentéstől, milyen eredményre juthatnak a nyomozók?

Több millió oltóanyagot vásároltunk lényegében feleslegesen. A legjobb esetben egy influenza védőoltás hatékonysága 50-60%, ha az oltóanyag abból a vírusból készül, ami a járványt okozza. Viszont a magyar oltóanyag nem abból a vírusból készült. Ennek tudatában mégis meghozták a döntést. Azt, hogy ennek mi áll a hátterében, szakmai hozzá nem értés, vagy személyes érdekeltség, azt majd a nyomozók kiderítik.

Ha Magyarországon van független igazságszolgáltatás, akik a valódi tényeket tárják fel és nem politikai, vagy egyéb szempontok szerint eleve eldöntött eredményre jutnak, akkor bizonyára meg fogják találni a felelőst.

Ön szerint számíthatunk a jövőben további ál-járványokra?

Persze, már jön is az új. Eddig volt már a madárinfluenza, ahol hat év alatt,  421 ember betegedett meg. Szóval biztosan lesznek még hasonló ál-járványok, mert ez egy visszatérő tendencia, mint mondjuk az AIDS esetébe.

Az AIDS hogyan kapcsolódik az ál- influenzajárványokhoz?

Még 1992-1993-ban, amikor az AIDS-hisztériát kirobbantották, már akkor kiálltam és tájékoztattam a közvéleményt, hogy ez hazugság. Amiket mondtak, azok egyszerűen nem következhettek be. Akkor olyan grafikonokat rajzoltak fel, melyek azt mutatták be, hogy milyen mértékben fog pusztítani a HIV- vírus. Ha azok a jóslatok beváltak volna, akkor ez az interjú most nem készülhetett volna el, sőt olyan ember sem lenne, aki virágot hozna a sírunkra. A nagyon durva járványok a lakosság húsz-harminc százalékát betegítik meg, de ez nem azt jelenti, hogy meg is halnak annyian.

A gyógyszeripar mindenre képes a profitért?

Éppen erről írtam egy könyvet, aminek a címe: Cenzúrázott egészség. Ebben sok mindent leírtam a témáról. A lényeg: nincs olyan iparág, amelynek a termékét az adófizetők által befizetett pénzből ötven, vagy akár kilencven százalékos mértékben támogatná az állam. Csak gondolják el: mondjuk, a háziorvos felírhatná az autóipar termékeit, melyek árának kilencven százalékát az állam állná, milyen buli lenne. Tehát az autógyárasok garantált kilencven százalék bevételt nyernének az adófizetők pénzéből, és ez bizony hatalmas üzlet. Amire célozni próbáltam ezzel a példával az, hogy egy ekkora üzletért az emberek sok mindenre képesek lehetnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását