2024. április 25. - Márk

A nők hajlamosabbak a fejfájásra

A fejfájás nem csak kifogás, a nők valóban többször szenvednek tőle, mint a férfiak - állapította meg egy amerikai kutatás.
2010. augusztus 15. vasárnap 13:08 - HírExtra
Egy vezető pszichológus felfedezte, hogy a nőknél a krónikus fájdalom, ideértve a fejfájást is, tovább tart, gyakoribb és intenzívebb, mint a férfiak esetében.

Jennifer Kelly, az amerikai Atlanta Centre for Behavioural Medicine munkatársa, aki mindkét nemmel dolgozik, emlékeztetett arra, hogy korábbi tanulmányokból kiderült, a nők 50 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek fej-, nyak-, váll-, térd- és hátfájástól. Hozzátette azt is, a nőknél két és félszer olyan gyakori a migrén, mint a férfiaknál.

Az amerikai pszichológiai társaság éves gyűlésén tanácskozásán a doktornő elmondta: "a krónikus fájdalom világszerte nagyobb arányban érinti a nőket, mint a férfiakat. Krónikus fájdalomról abban az esetben beszélhetünk, ha az legalább hat hónapig fennáll, és ha a legtöbb gyógyszeres kezelés nem jár eredménnyel.

Egyéb fájdalommal járó kórképek, mint a széleskörű izomfájdalom, az irritábilis bélszindróma és a reumás ízületi gyulladás is gyakoribbak nők körében. Szintén a nők hajlamosabbak arra, hogy összetett fájdalmat érezzenek egyszerre, amely nagy pszichés gyötrelmet okozhat és növeli annak az esélyét, hogy belerokkanjanak - tette hozzá Kelly.

A doktornő úgy véli, talán a hormonok okolhatók ezekért a különbségekért, az ösztrogén például egyértelműen szerepet játszik az olyan betegségekben, mint amilyen a migrén.

A fájdalommal járó állapotok gyakorisága a lányoknál a pubertás után nő, míg a felnőtt fiúknál stabil ez az arány, vagy legalábbis nem növekszik olyan meredeken - idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását