2024. június 15. - Jolán, Vid
Sok múlik Overdose vasárnapi teljesítményén a Kincsem Parkban. Amennyiben megfelelően teljesít, hetekkel később már a lóversenyzés Bajnokok Ligájában, a Group 1-ben versenyezhet. Az esélyekről Mikóczy Zoltánnal beszélgettünk.
2010. augusztus 13. péntek 14:31 - Páczai Tamás
Hogyan teltek az elmúlt napok Overdose életében?

Dózi felkészítése a budapesti versenyre a tervek szerint alakult. A pozsonyi versenyt kiértékelve úgy éreztük, ahhoz, hogy bevállalható legyen az augusztus 29-i Baden-Badeni verseny -amin Overdose jóval erősebb ellenfelekkel fog versenyezni- a legjobb, ha biztosítunk egy felkészítő versenyt a számára. Ez lesz a hétvégi futam a Kincsem Parkban. Elképzelésünk szerencsére találkozott a Nemzeti Lóverseny Kft-vel és a tulajdonosi körrel, külön forrásból biztosították a rendezéshez szükséges keretet.

Visszatérve az elmúlt napok eseményeihez…


Másfél kiló kancakedvezmény
A kilencfős mezőnyben Overdose-t az egyik legnehezebb zsoké, az 59 kilogrammos Gary Hind üli meg. A mezőnyben viszont található 55,5 kilós zsoké is. A súlykülönbség azonban nem jelent hátrányt Dózinak. Mikóczy Zoltán elmondta, hogy a súlykülönbségek a versenykiírás szabályai alapján alakulnak. A korteher táblázat alapján számítják ki, hogy az idősebb és fiatalabb lovakat mekkora súlyú zsokékkal kell indítani az esélyegyenlőség jegyében. A budapesti verseny esetében három kilós különbséget alkalmaznak, a lovas maximum súlya 59 kiló lehet, ezt a négy éves, vagy annál idősebb lovak esetében alkalmazzák. A három éves mének 57 kilóval indulnak. Ezen kívül a kancakedvezményt is figyelembe kell venni, ami másfél kilogramm.
Dózi kedd reggel fejezte be a versenyre való utolsó, teljes értékű gyorsmunkáját. Szerdán és csütörtökön kondicionáló, átmozgató feladatokat kapott, ma reggel kapott egy négyszáz méteres gyorsmunkát. A holnapi nap már teljesen a pihenés jegyében fog telni, vasárnap pedig következhet a verseny.

Ma reggelre lett végleges a futamon résztvevő lovak listája. Kik az ellenfelek?


Tizenhat indulót neveztek, ebből Overdose-on kívül nyolcan állnak rajthoz a vasárnapi versenyen. Ezek a lovak a hazai és a szlovák élvonalba tartozó sprinterek. Overdose feléjük mutatott teljesítménye és a verseny alatt mutatott formája alapján fogjuk megállapítani, hogy bevállalható-e a két héttel későbbi, baden-badeni verseny.

Csakúgy, mint a sportban általában, így a lósportban sincs biztos győzelem, bár Dózitól mindenki csak a győzelmet tudja elfogadni. Ezért maximális odafigyeléssel és erőbedobással készülünk a budapesti versenyre is.

A győzelem milyensége fog nagyon sokat mesélni a későbbi esélyekről. Ebből a szempontból nagyon jó, hogy ugyan az a zsoké üli meg, aki a pozsonyi visszatérő futamon is megülte. Gary Hind tudja majd a legjobban elmondani, hogy Pozsony óta mennyit fejlődött a ló és a formáját illetően jelen pillanatban hol tart.



Az ilyen jellegű gondos felkészülési folyamat és szervezés a profi boksz világát idézi.

Nagyon jó a hasonlítás. Az ilyen felhozó futamokon keresztül lehet lemérni, hogy hol tart a ló, mielőtt mélyebb vízbe dobnánk.

Milyen versenyeken fog még indulni Overdose? Sűrű az idei versenynaptár?

Jelenleg az a legfontosabb, hogy a vasárnapi versenyt éppen, egészségesen tudjuk abszolválni. Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a következő cél két hét múlva következik Baden-Badenben. A ló ott mutatott teljesítménye fogja meghatározni, hogy milyen versenyeken fogjuk indítani.

Mi az elérhető legmagasabb eredmény egy ilyen ló számára?

Mindenképpen
azt szeretnénk, hogy Group 1-es versenyeken indíthassuk, ez a lóversenyzésben olyan, mint a foci világában a Bajnokok Ligája. A baden-badeni verseny Group 2-es kategória, ha ezt megnyeri, akkor lényegében az első kategória küszöbén áll majd Overdose.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását