2024. április 29. - Péter

Startol a Zempléni Fesztivál

Rangos komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, irodalmi és táncestek, kiállítások, valamint gasztronómiai programok várják a Zempléni Fesztivál látogatóit szombattól egészen augusztus 21-ig a Zemplén legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein.
2010. augusztus 5. csütörtök 18:28 - HírExtra
A sárospataki Rákóczi-várban (rossz idő esetén a helyi református templomban) nyitóhangversennyel kezdődik az immár tizenkilencedik alkalommal megrendezett Zempléni Fesztivál. Erkel Ferenc Hunyadi László-nyitánya, Brahms D-dúr hegedűversenye, és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve szerepel a programban. A Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli, közreműködik a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz.

A zempléni térség legrangosabb rendezvényének idén 16 zempléni település 39 helyszíne ad otthont. Tartanak koncertet, kiállítást, táncos produkciókat, hangversenyeket várban, színházban, templomban, múzeumban, szállodában, vendéglőban, szőlőbirtokon, borházban és kastélyban egyaránt.

Verdi Requiemjének előadását nemzetközi és térségi együttműködéssel adják elő augusztus 14-én a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével megvalósuló produkcióban a nemzetközi összetételű World Festival Choir és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság mellett helyi kórusok is szerepelnek majd. A szólisták: Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Cselóczki Tamás és a kiváló finn basszus, Jaakko Ryhänen.

Színházi előadások is lesznek: Szacsvay László és Götz Anna főszereplésével a Seress Rezső életéről szóló zenés játékot Tokajban adják elő, a Kecskeméti Katona József Színház pedig nagy sikerű, Lili bárónő című operettelőadását hozza el Sátoraljaújhelyre.

A Charlie Band Tokajban lép fel augusztus 14-én, és idén is lesz Zemplén Dixieland Blues és Jazz Nap, az Éjszakai jazz sorozatban hallható többek között a Szakcsi Gipsy Jazz formáció és Roby Lakatos.

A rézfúvós kamarazene remekeiből az Ewald Kvintett válogat, ők Komlóskán hallhatók, míg a Bécsben tanuló Győri Noémi (fuvola) és Csillagh Katalin (zongora) kettőse a tolcsvai Oremus-szalonban lép fel.

A hagyományokhoz híven a fesztivált az alapító és 12 éven át szervező Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye zárja a sárospataki református templomban, Várdai István gordonkaművész közreműködésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását