2024. április 29. - Péter

Díjat kapott a Madárfészek

A külalakja miatt Madárfészeknek nevezett pekingi Nemzeti Stadion kapta a londoni Dizájnmúzeum formatervezői díját építészet kategóriában.
2008. március 12. szerda 18:52 - Hírextra

A svájci Herzog & de Meuron tervezőiroda munkája a zsűri szerint az utóbbi 36 év legjelentősebb stadionépítészeti eredménye. "A 100 ezer férőhelyes aréna a leginnovatívabb dizájn az 1972-es müncheni olimpiára készült stadion sátorszerű, szabad formájú szerkezete óta, és bizonyosan felülmúlja a 2012-es londoni játékokra tervezett stadiont" - áll az indoklásban.

Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervezte egyebek mellett a londoni Tate Modern múzeumot és az új müncheni futballstadiont, az Allianz Arenát is. "A pekingi Nemzeti Stadion a modern Kína megtestesítője és méltó megkoronázása Herzog és de Meuron pályafutásának. A látszólag találomra összerakott acélszerkezet, amelyet érthető okból neveznek madárfészeknek, semmi mással össze nem téveszthető, jellegzetes építmény és olyan környezetet teremt, amelyben a nézők az esemény részeseinek érezhetik magukat" - olvasható a múzeum közleményében.

A neves formatervezőkből álló nemzetközi zsűri hét kategóriában hirdetett győzteseket. A legjobb grafika például a legendás brit Penguin kiadó Classic Deluxe Edition sorozatának borítólapja lett, a közlekedés kategóriában pedig a Mex-x típusú kerekesszéket találták a legjobbnak. A német Meyra-Ortopedia terméke gyerekeknek készült, mérete aszerint állítható, hogy hol tart a gyerek a növésben.

A száznál is több jelölt közül kiválasztott hét produktum pályázik a Brit Insurance biztosítótársaság fődíjáért, amelyet idén először ítélnek oda a legjobb nemzetközi formatervezői alkotásnak. A díjátadó gálát március 18-án tartják, a londoni Dizájnmúzeum pedig az egész mezőnyt bemutató kiállítást rendezett. A tárlat április 27-ig látható, további információ a www.designmuseum.org honlapon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását