2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megöl a visszautasítás?

A visszautasítás gyakori érzése olyan tartós gyulladásos választ vált ki a testben, amely növelheti az egyének kockázatát olyan betegségekre, mint az asztma, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a depresszió - állapították meg amerikai kutatók.
2010. augusztus 3. kedd 16:34 - HírExtra
A Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársai egészséges fiatal felnőtteket toboroztak vizsgálatukhoz, melyben azt modellezték, miként hat a közösségi helyzetben átélt stressz, az elutasítás a fizikai egészségre. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben hétfőn közzétett tanulmány szerint a visszautasítás gyulladást vált ki, amely tartósan fennmaradva károsan befolyásolja a lelki és a testi egészséget is.

A 124 résztvevőt olyan helyzetbe hozták, hogy elutasítva érezhették magukat. Ezt megelőzően, majd utána is mérték a gyulladást jelző markerek mennyiségét nyálukban.

A fiataloknak egy szobába kellett belépniük, ahol fehér köpenyes, hivatalos kinézetű emberek voltak. Itt megkérték őket, hogy tartsanak egy rövid beszédet a bírálók előtt arról, miért is felelnének meg egy asszisztensi feladatra. Ezt követően 2935-ről kellett visszaszámolniuk hetesével, ha pedig elrontották, újra kellett kezdeniük a "bizottság" előtt, immár 13-sával visszafelé számolva.

A bírálók feladata az volt, hogy viselkedjenek úgy, mintha felbosszantotta volna őket a jelölt, és sürgessék a feladat végrehajtása közben. A gyulladást jelző biológiai markerek - a várt módon - jelentősen megugrottak a helyzet szenvedő alanyainál, ám nem mindenkinél azonos mértékben.

A későbbiekben a résztvevők közül 31 ember agyáról funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételt készítettek, miközben egy számítógépes játékot játszottak egy távoli partnerrel. A szervezők úgy tettek, mintha a tesztalany elszúrt volna valamit, és mintha a képzeletbeli személy - akit a partnerüknek hittek - ok nélkül, hirtelen abbahagyta volna velük a játékot. Az fMRI felvételeken ekkor a félelemmel, stresszel, elutasítással összefüggő agyterületek aktivitása - egyénenként változó mértékben - megemelkedett.

George M. Slavich kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy azoknál ugrott meg a legerősebben az agyi aktivitás a visszautasítás hatására, akiknél a korábbi feladat során a legnagyobb mértékben emelkedett a gyulladást jelző biológiai markerek mennyisége.

Mint Slavich a LiveScience című tudományos portálnak (http://livescience.com) elmondta, eredményük oly módon segít megérteni az elme és a test kapcsolatát, ahogyan azt korábban nem tudták. A visszautasításra érzékenyebb emberek mindennapjaik során sokszor érezhetik valamiképpen elutasítva magukat, ezért a gyulladás krónikussá válhat.

Ez viszont károsíthatja a sejteket, majd a szerveket is, allergiához, szív- és érrendszeri betegségekhez, depresszióhoz vezethet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását