2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hiábavaló küzdelem

Pénzkidobás és időpocsékolás az asztmásoknak ajánlott számos, poratka elleni védekezési módszer, mint például a matracvédők vagy a szuperhatékony porszívók használata - állítja a független szakértőkből álló Cochrane munkacsoport elemzése.
2008. április 17. csütörtök 14:38 - Hírextra

Sokan allergiásak a háziporra, az abban élő poratkára, melynek kedvenc lakóhelyei közt vannak a lakástextilek, ágybetétek, plüssfigurák.

A Cochrane Collaboration kutatócsoportja 54 korábbi tanulmányt elemzett, amelyek összesen 3002 embert érintettek. A poratka elleni óvintézkedések hatékonyságát vizsgálva megállapították, hogy némileg csökken általuk a poratkák száma, ám ez elhanyagolható egy átlagos lakásban a teljes pormennyiséghez képest.

A tesztelt termékek között matracvédők, különleges tisztítók, nagy teljesítményű porszívók és légszűrők is voltak. 36 vizsgálat fizikai módszereket értékelt, 10 elemzés kémiai eljárásokat, nyolc pedig ezek kombinációját.

Az összes vizsgálatból csak 17-ben talált némi poratkaszám-csökkenést az értékelés, de azok sem tekinthetők jelentősnek - áll a csoport végkövetkeztetésében, mely a Cochrane adatbázis 2008-as második kiadásában jelent meg.

A vezető szerző, Peter Gotzsche elmondta: "Biztonsággal megállapíthatjuk, hogy nem szükséges drága porszívókat és matracvédőket vásárolni, vagy kémiai módszereket bevetni a poratkák ellen, mert ezek a módszerek nem működnek."

"Az allergének száma olyan magas a legtöbb otthonban, hogy amennyi egy ilyen kezelés után marad, az még bőven elég asztmarohamok kiváltásához" - tette hozzá.

Az elemzettek közül egyes tanulmányok az allergének 50 százalékának eltávolítását állapították meg, ám a szakemberek szerint, még amennyiben a teljes mennyiség 90 százalékát sikerülne is eltávolítani, az is elégtelen lenne az asztmások szempontjából.

A Cochrane a bizonyítékokon alapuló orvoslás elveire épülő adatbázisok közé tartozik, mely az orvosi szakirodalomban fellelhető, más csoportok által végzett kutatások elemzését is elvégzi és honlapján nyilvánosságra hozza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását