2024. május 8. - Mihály

Alternatív szülések: mi a legjobb a kismamáknak?

Ma már számos lehetőség közül választhatnak a nők, ha a hagyományostól eltérő módon szeretnék világra hozni csemetéjüket: ezek az alternatív szülési módszerek. Arra kerestük a választ, hogy miért alakult ki ennyiféle módszer és mi értelmük van.
2010. augusztus 1. vasárnap 08:59 - Kancsár Edina
Napjainkban már az a természetes, hogy korházban szülnek a kismamák, mert komplikációk esetén azonnal be lehet avatkozni, azonban sokak szerint embertelen ez a módszer. A biztonság és az otthoni kényelem ötvözeteként alakult ki néhány kórházon belül az alternatív szülés lehetősége.

Van akiben fel sem merül, hogy otthon hozza világra gyermekét, mások viszont el sem tudják képzelni, hogy egy zord korházban szüljenek. Mindenkinek szíve joga megválasztani a szülésének körülményeit, azonban nagyon megoszlanak a vélemények… Sorba vettük a pro és kontra érveket.

Jobb otthon?

Alternatív szülés
Labda, bordásfal, medence, és még számtalan eszközt sorolhatnánk mely a vajúdás és a szülés folyamatát is könnyíti. Ma már számtalan pártolója akad a hagyományos, otthontörténő szülésnek. Előnye, hogy a kismama otthon, jól megszokott környezetében, szerettei segítségével hozhatja világra gyermekét. A legtöbb kórház "rendszabályaival" szemben bármilyen mozgás, vagy pozíció alkalmazható, amely könnyíti a vajúdást, és segíti a szülés folyamatát. Bizonyos esetekben, amennyiben veszélyeztetett terhességről van szó, vagy komplikáció adódhat, nem javasolt az otthonszülés. Amennyiben a kismama teljesen egészséges, és a várandósság idején is mindent rendben találnak, dúla segítségével otthon is világra jöhet a gyermek. Az alternatív szülés módszerei közé tartoznak a nem hagyományos körülmények között, kórházban történő szülések is. Ilyen például a kádban szülés egy speciálisan kialakított korházi szobában.
Az otthonszülés környezete meghittebb és sokkal személyesebb. Sok kismama igényli, hogy párja és családja végig mellette legyen ha eljön az idő, amire a korházak többségében nem lenne mód. De ami az előnye, az a hátránya is, hiszen az elszigetelt családi környezetben veszélyhelyzet esetén a segítség is lassabban elérhető, ami akár az újszülött életébe is kerülhet?

Ezenkívül, ha erős fájdalmak lépnek fel vajúdás közben, otthoni környezetben ezt is nehezebb orvosolni. Kórházban bármikor van lehetőség fájdalomcsillapításra, ami a korszerű EDA-nak köszönhetően most már a magzatnak nem árt.

Köztes megoldás

A kismamák jobb szeretik az olyan korházakat, ahol vajúdás és szülés alatt is nagyobb szabadságot élvezhetnek. Az alternatív szülőszobákban az anya megválaszthatja a számára legkedvezőbb testhelyzetet, így sétálhat, guggolhat és akár vízben is vajúdhat.

Néhány kórházon belül, illetve magánkórházakban már van lehetőség alternatív szülésre. Ebben az esetben egy otthonosan berendezett szobában, félhomályban, vagy zene mellett is szülhet a kismama szerettei környezetében. Ez a köztes megoldás, hiszen a helyszín az otthon melegét idézi, viszont komplikáció esetén azonnal be tudnak avatkozni az orvosok.

A megszületett gyermeket azonnal az anya karjába adják, és később sem választják el tőle. Ezenkívül a családnak is biztosítanak lehetőséget, hogy ha a kismamával szeretnének maradni. A probléma csak annyi, hogy egy ilyen szülésnek általában borsos ára van, persze ezt is kórháza válogatja (de körülbelül 500-800 ezer forint között mozog).

Megkérdeztük egy három gyermekes kismamát a témában, akinek van már tapasztalata az alternatív szüléssel kapcsolatban.

Miben különbözik egy alternatív szülőszoba egy átlagos kórházi szobától?

A sima szülőszobákban hagyományos szülőágy van, amit legjobb esetben is csak felültetni lehet. Kórházanként változó, hogy mik vannak egy alternatív szülőszobában, de ami mindegyikről elmondható, hogy nincsen bennük hagyományos szülőágy. Helyette franciaágy, bordásfal, esetleg kötél, kád, vagy labdák vannak, amin lehet vajúdni. Sokkal barátságosabb a berendezése, nincs benne: "kórházban vagyok" érzése az embernek. A gyertyák és a zene még több pluszt ad a dologhoz.

Állami kórházakban is van lehetőség alternatív szülőszobában szülni térítésmentesen?

Az alternatív szülőszoba minden állami kórházban térítésmentes, ha van egy adott intézményben. Én még soha nem hallottam olyat, hogy fizetni kell érte, legfeljebb az fordul elő, hogy nincs szabad hely, mert általában egy kórházban egy ilyen szoba van.

Mit gondolsz a kádban szülésről? Mik a tapasztalataid: mennyire vált be?

Mi az az EDA?
Az EDA, vagy más néven lumbális epidurális érzéstelenítés az egyik legjobb módszernek bizonyult. Precíz alkalmazása esetén a fájdalmat nullára redukálja, a szülési folyamatot mégsem hátráltatja. Előnyei közé tartozik, hogy ha császározás válik szükségessé, az anya ébren maradhat. A gerinc közelébe helyezett műanyag kanülön át a gyógyszer folyamatosan adagolható, a szülés hosszától függetlenül adható. Míg korábban az EDA deréktól lefelé teljes zsibbadást okozott, s a szülő nő kénytelen volt fekvő helyzetben maradni, addig a mára kifejlesztett "sétáló - EDA" segítségével a szabad mozgás is biztosított.
Nekem személy szerint nagyon bevált. Könnyebben ellazultam, tompította a fájdalmakat és kényelemesebb is volt ott lebegni, mint ha ágyban feküdtem vagy álltam volna. A víz jó közeg volt a szülés alatt végig. Én úgy hiszem, hogy a babának is könnyebb a vízbe „érkezni”, mint a szárazföldre. Van, akinek annak ellenére, hogy alternatív módon akart és végül úgy is szült, nem esett jól a víz. Ezt mindenki máshogy éli meg. Lehet, hogy legközelebb nekem sem lesz kedvem hozzá… Bár ezt most nem tartom valószínűnek, mert nagyon jó volt.

Ma már minden esetben beengedik az apát vagy a kismama valamely családtagját a szülésre?

Az anya által választott egy személyt kötelező beengedni. Több helyen beengednek még egy dúlát is, ha van az anyukának.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a császáros szüléseknek a száma. Szerinted mi ennek az oka?

Szerintem az indokolt eseteken kívül, legtöbbször azért van császár, mert túl sok felesleges beavatkozást csinálnak szülés közben: szülésindítás, oxitocin adása, stb. Ha a nő testére hagynák a folyamatot, akkor szépen menne minden. Lehet, hogy kicsit lassabban és tovább kéne ott maradnia az orvosnak, de a nők teste erre van kitalálva, meg tudja csinálni ha hagyják.

Az is közrejátszik, hogy nem engedik az anyukának, hogy ő válasszon testhelyzetet. Végig feküdnie kell, amit ő is nehezebben visel. Emiatt esetleg hamarabb rábólint a császárra. Másrészt nem jön segítségül a gravitáció sem… Sok esetben megszülethetne egy baba, akit császárra visznek, ha esetleg kipróbálnának egy új testhelyzetet. De ez persze csak az én véleményem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását