2024. április 30. - Katalin, Kitti

Fővárosi Vízművek: Szükség van a csőfelújításra!

A nagy hőség miatt, a vízfogyasztás jelentősen megnövekedett, mind a közterületeken, és a háztartásban is. Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek Zrt. kommunikációs osztályvezetője nyilatkozott.
2010. július 16. péntek 16:48 - Tamási Ágnes Anna
Hány köbméter víz fogy el nap?

Az átlagos vízfogyasztás Budapesten 470 ezer köbméter körül van. Csütörtökön viszont a nagy hőség miatt meghaladta a 620 ezer köbmétert is.

Hogy tudnak az emberek spórolni?


A vízfogyasztási tendenciákból kiindulva az emberek pontosan tudják már, hogy miként tudnak takarékoskodni. Statisztikában kimutatható, hogy a vízfogyasztás folyamatosan csökken. Ebben jelentősen hozzájárulnak az energia- és víztakarékos háztartási gépek, a kádfürdő helyetti zuhanyzás, és a takarékos kertlocsolás is.

Mennyi vizet használnak el hetente közterületekre?


A közterületeknek általány díjas szerződés keretében adjuk a vizet, így nem sok olyan adatunk van, amelyek alapján meg tudjuk mondani, hogy mennyi a tényleges felhasználás.

Fogy a víz
Magyarországon évek óta egyre kevesebb csapadék hullik. Láng István akadémikus, a (Vahava-projekt vezetője) kijelentette, hogy: „az ivóvíz az egész világon kritikus tényezővé vált”. Ennek ellenére Magyarországon a felszín alatti vízkészletek éves utánpótlása kétmilliárd köbméter, elmondható, hogy a rendelkezésre álló készletek jelentősen meghaladják a fogyasztást. Viszont egyes források azt erősítik meg, hogy a magyarországi ivóvízkészletek jelentős mértékben váltak szennyezetté.

Forrás: Wikipédia
Mennyivel nő meg nyáron a víz díja egy háztartásban?

A közüzemi díjak közül talán a vízdíj az, ami a legkisebb egy család esetében. Egy-egy ilyen kiugró kánikulai nap esetében 30-35 százalékkal nő a fogyasztás, de ezek csak extrém magas vízfogyasztásokat adnak, és nem tartósan eredményeznek vízdíjfizetési többletet. A nyári időszakban néhány százalékkal fizetnek többet a családok, de ez szokásonként változó.

Mennyire túlterhelt a rendszerük?

A Fővárosi Vízművek ivóvíz termelési, és szolgáltatási kapacitását a nyolcvanas évek végén a duplájára alakították ki, mint amennyi a mostani ivóvíz felhasználás. Éppen ezért a mi hálózatunk bőven elbírja még a vízfogyasztás növekedését, akár a másfélszeresét is a jelenleginek.

Milyen tipikus meghibásodások vannak a hőség miatt?


Az ivóvíz szolgáltatásban jellemzően nem okoz fennakadást a hőség. Sem az víz minőségében, sem a mennyiségében nem kell attól tartani, hogy a meleg miatt probléma akad a szolgáltatásban. Amiben kicsit akadályozzuk a budapestieket, hogy nyárra ütemezzük a csőfelújítást. Sajnos erre nagy szükség van, hiszen csak így tudjuk garantálni a biztonságos vízszolgáltatást.

Rohamosan csökken a Föld vízkészlete. Hogyan ösztönzik az embereket arra, hogy takarékoskodjanak?

A Fővárosi Vízművek a szolgáltatók között is élen jár abban, hogy felhívja a fogyasztók: mind a lakosok, mint a közületek figyelmét arra, takarékoskodjanak az ivóvízzel. Egy nagyon nagy érték az, hogy bármikor kinyitjuk a csapot, és egészséges, iható vizet kapunk. Vannak olyan akcióink, amelyben kimondottan az célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a vízkészlet véges voltára. A honlapunkon számos olyan információ, tudásanyag van, amelyben leírjuk, hogy hogyan lehet takarékoskodni, és ezt a nagyszerű ivóvízbázist megőrizni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását