2024. május 7. - Gizella

Fed: a gazdasági kilábalás csökkenni fog

Az amerikai központi bank, a Fed a gazdasági kilábalás lelassulására számít a második félévben, és vezetői megosztottak abban, hogy a Fed mennyire agresszív politikát folytasson - írta a The Wall Street Journal.
2010. július 14. szerda 19:27 - HírExtra
A vezető gazdasági napilap szerint a szövetségi tartalékbank-rendszer vezetése úgy számol, hogy az amerikai gazdaság növekedése folytatódik, de csökkent ütemben.

A Fed vezetésében az az egyik fő vitatéma az, hogy defláció, általános árszínvonal-csökkenés következhet be, amit egyes szakértők kockázatnak tekintenek. A Fed több vezetője azonban ennek bekövetkeztét nem tartja valószínűnek.

Az újság szerint Ben Bernanke Fed-elnök kiváró álláspontra helyezkedett. Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy mind erősebb a nézetkülönbség közte és más Fed-vezetők között. A kamatláb zéróhoz közeli szinten tartásával a bank növekedést serkentő eszközei nem túl vonzóak. Jeffrey Lacker, a richmondi tartalékbank elnöke például jelezte: nem szívesen vásárol államkötvényeket vagy jelzáloghitel-alapú értékpapírokat, pedig ezek lehetnek a legerőteljesebb lépések a növekedés ösztönzésére.

A Fed egyes tisztviselői szerint a 2009-ben és 2010 elején végrehajtott 1,25 ezer milliárd dolláros kötvényvásárlások nyomán nagyjából fél százalékponttal estek a hosszú távú kamatok. Mások viszont túlzónak tartják ezt az értékelést és azzal érvelnek, hogy újabb kötvényvásárlásokra lehet szükség, amelyeknek még kisebb hatásuk lesz, mivel már szilárdabbak a pénzügyi piacok.

Az amerikai infláció mértéke jelenleg 1 százalék körüli. A Fed az év első négy hónapjában még azt fontolgatta, milyen ütemezésben vonuljon vissza a gazdaságösztönző politikától, júniusban viszont már arról folyt a vita, hogy milyen lépéseket tehet a gazdasági növekedés lelassulása esetén.

A The Wall Street Journal által megkérdezett 52 elemzőből csak 8 van azon a véleményen, hogy a Fednek növekedést serkentő lépéseket kellene tennie.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását