2024. május 2. - Zsigmond

Elítélték az emberkínzót

Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság szerdán, nem jogerős határozatában azt a nőt, aki a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonának gondozójaként 2008 novemberében ágyhoz kötözött egy beteget, s ezzel a halálát okozta.
2010. július 14. szerda 21:35 - HírExtra
A bíróság Palotai Gabriella vezette tanácsa foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek az ápolónőt, akit nyolc hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt és 150 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezett.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a többi között azt, hogy a sértett betegsége jelentősen közrejátszott a történtekben, az ápoló büntetlen előéletű és kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, az intézmény belső szabályozásában hiányosságok vannak, hiányoznak a betegek elkülönítésére használatos eszközök és kevés a gondozó.

A tényállás szerint 2008. november 1-jén a gondozó pólóval és pelenkával az ágy melletti korláthoz kötözte a 44 éves, súlyosan szellemi fogyatékos nőt, mert az nem hagyta aludni társait. A beteg úgynevezett kényszeres járó volt, az ajtókat csapdosta, valakinek a ruháját is lehúzta.

Kötése azonban olyan szoros volt, hogy nem tudott abból szabadulni és segítséget sem tudott kérni. A gondozók másnap reggel vették észre, hogy a nő légzése leállt, s bár újraélesztették, kórházba szállították őt, az életét már nem lehetett megmenteni.

Horváth Zoltán, az otthont fenntartó Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke akkor az esettel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: az intézményben 270 embert gondoznak, 75 százalékuk súlyosan értelmi fogyatékos.

A Baranyában élő ilyen betegek legnehezebben ellátható köréről van szó, akikre csak szakképzett ápolóból nyolcvan felügyel. "Igaz, aznap éjjel azon az osztályon, ahol az eset történt, ötven betegre két ügyeletes ápoló vigyázott" - fűzte hozzá, majd megjegyezte: a negyven éve működő otthonban még nem történt haláleset a személyzet mulasztása miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását