2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Gyorshír! Magyarország befogad egy guantánamói rabot

Magyarország befogad egy guantanamói foglyot - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán Budapesten.
2009. szeptember 16. szerda 09:21 - HírExtra
A kormányfő közölte, Magyarország támogatja a guantanamói fogolytábor bezárását célzó programot, és meggyőződése, hogy a transzatlanti szövetség hitelét csorbító börtön felszámolásával erősödik a jogszerűség, és több lesz a szabadság.

Hozzátette: a kormány "hosszú mérlegelés, alapos megfontolás, gondos előkészítés, alapos tárgyalások" után döntött arról, hogy Magyarország részt vesz a guantanamói fogolytábor bezárását és a foglyok társadalmi beilleszkedését elősegítő nemzetközi programban azzal, hogy - több más szövetséges országhoz hasonlóan - befogad egy volt guantánamói foglyot.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: ennek megvalósítása során minden szempontból tekintettel vannak Magyarország és az emberek biztonságára, vagyis csak olyan embert fogadnak be, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint Magyarország a napokban egy néhány fős, szűkített listáról választja ki azt a jelöltet, aki letelepedhet majd az országban.

Mint mondta, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfi kezdhet majd új életet Magyarországon. A volt fogoly segítséget kap majd a beilleszkedéshez, egy tervszerű - hatósági felügyelet mellett és kontrollált körülmények között - zajló, minimum másfél éves integrációs folyamatban vesz rész - tette hozzá.

"Azt kérem minden polgártársamtól, hogy legyen tekintettel azokra a nehéz körülményekre, amelyek közt a fogoly az elmúlt éveit töltötte, és segítse őt a beilleszkedésben" - hangoztatta a kormányfő.

Bajnai Gordon jelezte, a döntésről, annak körülményeiről és a lebonyolításról a kormány kedden tájékoztatta a parlamenti pártokat, és az országgyűlés illetékes bizottságain keresztül a jövőben is teljes rálátást biztosít számukra a programra.

Kiemelte: a befogadási eljárásról és az integrációs programról a nemzetbiztonsági kabinet vezetője részletes tájékoztatást ad az országgyűlési pártoknak és a parlament illetékes bizottságainak. A program hazai lebonyolításáért a nemzetbiztonsági kabinet és az azt vezető miniszter a felelős.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az emberi jogok, az emberi méltóság és a szabadság értékei mellett, és ez arra is kiterjed, hogy megvédjük ezeket az eszméket. Ezért támogatjuk aktívan a szabad világ, a transzatlanti közösség küzdelmét a terrorizmus ellen, ez tették a magyar katonák Irakban, ezt teszik Afganisztánban is - jelentette ki.

Magyarország ezzel a lépésével - mint fogalmazott - azt jelzi, hogy nemcsak a csatatéren, az újjáépítések során, de minden tekintetben megbízható, kiszámítható szövetséges, olyan partner, akire lehet számítani. Szavai szerint Magyarország ezzel a lépéssel nem csak elvi, de gyakorlati szempontból is állást foglalt a guantánamói fogolytábor bezárása mellett.

Bajnai Gordon a döntésről kedden telefonon tájékoztatta Hilary Clinton amerikai külügyminisztert.

Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja az Amerikai Egyesült Államok kormányának nagyrabecsülését és köszönetét fejezte ki a fogoly befogadása miatt, és jelezte, hálásak ezért a lépésért.

Emlékeztetett arra: több európai ország - például Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország és Belgium - már bejelentette hasonló döntését. Magyarország Európán belül jó társaságban van - fogalmazott.

A különmegbízott kitért arra: azoknál a foglyoknál, akiknek az áttelepítését jóváhagyták, meggyőződtek arról, hogy semmilyen szempontból nem jelentenek kockázatot, és megosztották a magyar szakemberekkel az ezzel kapcsolatos háttérinformációkat.

Szollár Domokos kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: a férfi várhatóan az idei év utolsó negyedévében, vagyis októberben, novemberben vagy decemberben érkezik az országba.

Az integrációs program első szakaszában a volt fogoly nem hagyhatja el az országot, és azon belül is kijelölt tartózkodási helye lesz. Mint mondta, a férfi befogadott státuszba kerül, amelynek a viselkedési szabályait be kell tartania.

A programban megpróbálnak a képzettségének megfelelő munkát találni számára, tanulni fog magyarul is és a lakhatását is biztosítja a kormány - tette hozzá.

Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. szeptember 17. 10:52
palesztin állampolgárságú férfi?
Mivel nincs és soha nem is volt Palesztin Állam,NINCS Állampolgára sem!
A terrorista kiképzésen résztvett arabot aki 6 évet töltött Börtönben,1,5 évi átnevelés meg fogja javitani?Vagy ő csinál majd itt terrorista kiképzést a szélsőséges rombolóknak?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását