2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A valódi demokráciára utaló jelek

A minap meghirdetett össznépi törvénygyomláláshoz hasonlóan most a költségvetési kiadások csökkentéséhez kér ötleteket a brit kormány a választóktól. A brit pénzügyminisztérium honlapján pénteken indított interaktív oldalra bárki beírhatja ötletét arra, hogy hol és hogyan lehetne visszafogni a közszféra költekezését, mi tűnik felesleges kiadásnak.
2010. július 9. péntek 18:42 - HírExtra
A tárca akár radikális javaslatok beterjesztésére is biztatja a lakosságot, és azt is kéri, hogy mások jónak tartott ötleteit értékeljék a honlapon felkínált osztályzási lehetőséget használva, így a sokak tetszését elnyerő beírások automatikusan feljebb kerülnek a listán.

George Osborne pénzügyminiszter a honlapra feltöltött videoüzenetében hangsúlyozza: mindenki tudatában van annak, hogy Nagy-Britannia "súlyos adóssággonddal küszködik ... (a kormány) által elköltött minden négy fontból egy font hitel". Osborne szerint ez a világ szinte összes többi országánál magasabb hitelfelvételi arány.

A miniszter kijelentette: ha ez így megy tovább, a kormány végül többet lesz kénytelen kamatokra fordítani, mint a közoktatás finanszírozására. "Mondják meg Önök, hogy hol pazarolunk, mire ne költsünk, min tudunk javítani" - kéri üzenetében Osborne.

A májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális brit kormány már hetek óta folyamatosan - esetenként drámai hangvételű nyilatkozatokkal - készíti fel a lakosságot a súlyos, 10 százalékot meghaladó költségvetési hiány miatt szükséges megszorításokra. Sok elemző azonban azt jósolja, hogy amint e megszorítások ténylegesen hatni kezdenek, és ezt a britek a saját pénztárcájukon is megérzik, a kormány mindenképpen komoly népszerűségi árat fog fizetni. A pénteki össznépi kiadáscsökkentési kezdeményezéssel a kabinet talán ennek próbálja elejét venni, mintegy "közösségi élménnyé" téve a költségvetés rendbetételét.

Néhány napon belül ez a második olyan felhívás, amellyel a brit kormány a közvetlen demokrácia gyakorlására biztatja a lakosságot. A múlt héten közös törvénygyomlálásra invitálták a választókat, akik egy külön honlapon tehetik meg javaslataikat arra, hogy az előző kormány által hozott törvények közül melyeket kellene megszüntetni.

A "Your freedom" - Az Ön szabadsága - címmel indított kezdeményezés célja az, hogy rendet vágjon az előző, munkáspárti kormány tizenhárom éve alatt meghonosított, a jelenlegi kormány szerint ártatlan állampolgárokból is gyakran bűnözőt kreáló jogszabálytömegben.

A brit sajtó kimutatásai szerint a korábbi Labour-kormány összesen 4300 jogszabályt gyártott hivatali idejének tizenhárom éve alatt, vagyis működésének csaknem minden napjára jutott egy-egy új törvény.

Ezek között valóban van néhány abszurdnak tetsző. A munkáspárti kormány például külön törvényt hozott arról, hogy engedély nélkül tilos atombombát robbantani, és 2003 óta ugyancsak törvényileg tiltott kormányzati engedély nélkül az Atlanti-óceán több ezer méteres mélységében fekvő, 1912-ben elsüllyedt Titanic belső terében tartózkodni...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását