2024. június 3. - Klotild

Komoly nézeteltérések az MTV kuratóriumában

A szocialista kurátorok nem látják megfelelőnek az MTV hitelfelvételének biztosítékait, a testület KDNP által delegált elnökhelyettese az MTI-nek viszont azt mondta: a hitellel az új médiastruktúra felállásáig biztosítani lehetne a közintézmény biztonságos működését. Mint emlékeztetett: a kuratórium szavazatai alapján már egy hónapja elindult a közbeszerzési eljárás a hiteligénylés céljából, ennek pedig minden paraméterét ismerhették az elnökség tagjai
2010. július 8. csütörtök 19:06 - HírExtra
Fehér Zsuzsa, a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány egyik MSZP által delegált kuratóriumi tagja csütörtökön kommentálta az MTI-nek a kuratórium döntését, amelynek értelmében a köztévé nem hív le egy egymilliárd forintos, egyéves futamidejű banki hitelt. A szocialista kurátorok nem látják megfelelőnek a hitelfelvétel biztosítékait - hangsúlyozta Fehér Zsuzsa, hozzátéve: az MTV nem tudott érdemben nyilatkozni a hitel törlesztésének garanciáiról.

Fehér Zsuzsa úgy érvelt: végszavazás előtt áll a Parlamentben a médiarendszer átalakítását célzó törvény, és ebben a helyzetben "felelőtlenség" volna ilyen banki kötelezettséget vállalni. A hitelintézet továbbá szigorúbb feltételeket szabott, mint a tavalyi hitelfelvétel alkalmával - mutatott rá a testületi tag.

Hozzátette: a médiatörvény úgy rendelkezik, hogy egy hitelfelvételről nem határozati javaslat formájában dönt a kuratórium, hanem már magáról a hitelszerződésről szavaz. Ennek pedig csak részleteit ismerhette meg a testület - hívta fel a figyelmet.
Ezzel szemben Balogh László, a testület KDNP által delegált elnökhelyettese az MTI-nek azt mondta: a kuratórium szavazatai alapján nagyjából egy hónapja indult közbeszerzési eljárás a hiteligénylés céljából, s ennek a határideje járt most le. A közbeszerzés eredményhirdetéséről szavazott volna a kuratórium, ennek pedig minden paraméterét ismerték az elnökség tagjai - közölte.

Balogh László elmondása szerint ez a döntés egyben megadta volna az engedélyt a szerződéskötésre is. Mint hozzátette: spórolással nem lehet a tavalyi, csaknem tízmilliárdos elvonást behozni, ám a hitellel az új médiastruktúra felállásáig biztosítani lehetne a közintézmény biztonságos működését, stabilitását. A köztévé felügyelőbizottsága és könyvvizsgálója is "egyetlen lehetőségként" javasolták a hitelfelvételt - hangsúlyozta Balogh László, utalva arra, hogy az előző kormány által preferált székházszerződésből következő kiadásokra, vagyis a bérleti díj kifizetésére sincs ma már pénze az intézménynek.

Bordás Vilmos, az MTV Közalapítvány egyik Fidesz-delegáltja az MTI-nek csütörtökön ehhez annyit tett hozzá, hogy a televízió helyzetének megszilárdításához sem a menedzsment eddig meghozott költségtakarékossági intézkedései, sem pedig a hitelfelvétel nem jelentenének megoldást. A médiarendszer átszervezése nyilvánvalóan foglalkozni fog a finanszírozás kérdéseivel is - fűzte hozzá.

"Nem a hitel szükségessége, hanem annak lehetősége" volt a kérdés a kuratóriumi ülésen - fejtette ki az MTI megkeresésére Kozák Márton, a közalapítvány egyik SZDSZ által delegált tagja, aki hozzátette: ha a Parlament kormánypárti többségének fontos volt rövid időn belül négy helyen is módosítani az alkotmányt, az MTV helyzetének konszolidálására is találhattak volna már megoldást. A készülő médiacsomag szerinte a közmédiumok finanszírozásával nem foglalkozik, csupán annyi olvasható benne, hogy az üzembentartási díjakat öt-öt százalékkal csökkenti az új szabályozás, az MTV ebből tehát a korábbi 40 helyett ezentúl 35 százalékkal részesülne. Kozák Márton szerint "nem látható" tehát, hogy honnan, hogyan törlesztené a hitelt a köztévé. A kuratóriumnak nem áll módjában a hitelfelvételhez asszisztálni, amikor nem látszik annak visszafizetési garanciája - jelentette ki.

Az MTI úgy értesült, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének szerdai ülésén az egyik SZDSZ-delegált a hitelfelvételre nemmel, öt szocialista tag tartózkodással, négy Fidesz-delegált pedig igennel szavazott. A testület MSZP által delegált elnöke, Czeglédi László szintén igennel voksolt. Ezzel a döntésével a testület nem engedélyezte az MTV menedzsmentjének az egymilliárd forintot kitevő banki hitel felvételét.

A köztelevízió szerdai közleménye kiemelte: augusztusra veszélybe kerülhet a műsorszolgáltatás, mert az MTV már nemcsak az úszó Európa-bajnokság közvetítését, hanem a műsorkészítést és a munkabéreket sem tudja tovább finanszírozni.

A közleményben kifejtették, hogy a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság azért javasolta az egymilliárd forint összegű banki forrás bevonását, hogy a köztévé teljesíteni tudja a médiatörvényben előírt kötelezettségeit, hogy augusztusban is folytatódhasson a közszolgálati műsorok gyártása, valamint azért is, hogy a cég fizetni tudjon dolgozóinak. Az augusztusi úszó Európa-bajnokság közvetítése szintén olyan, több százmillió forintot kitevő kötelezettség, amelytől az MTV-nek nincs lehetősége elállni, noha a politikai döntések következtében annak költségeit nem tudja kifizetni.

"Azok a pártok, amelyek egyedül a Magyar Televíziót sújtották ezzel a példátlan büntetéssel, az új médiatörvény elfogadása előtt még utoljára élnek a hatalmukkal és most azt akadályozzák meg, hogy a köztelevízió maga találjon - átmeneti - megoldást a politika okozta károkra" - fogalmazott az MTV szerdai közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását