2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Zarándokokat öltek Bagdadban

Legalább 33 ember meghalt és 99 megsebesült Bagdadban szerdán öngyilkos robbantások sorozatában - közölték a hatóságok. A városban tíz- és százezrek gyülekeznek egy síita zarándoklat alkalmából. A legvéresebb merénylet a Kázimíja síita negyeddel szomszédos Azamíja szunnita körzetben történt, ahol számos zarándok tartott Musza al-Kázim, a síiták hetedik imámja mártírhalálának évfordulóján tartandó gyászünnepségre.
2010. július 7. szerda 22:06 - HírExtra
Legalább 28 zarándok halt meg, és 63 másik megsebesült, amikor egy öngyilkos merénylő működésbe hozta az övére erősített robbanószerkezetet. Robbanószerkezetek léptek működésbe a főváros keleti részében fekvő al-Dzsadida és Fudailíja negyedekben is, öt ember életét kioltva és 36 másikat megsebesítve - közölte egy rendőrségi vezető.

Előzőleg meghiúsítottak egy merényletet a Bagdadtól 20 kilométernyire nyugatra fekvő Abu Graibban. Katonák tüzet nyitottak egy járműre, amely a felszólítás ellenére nem állt meg, és a vezető felrobbantotta a járművet. Négy katona megsebesült.

Hívők százezrei gyűltek össze szerdán Musza al-Kázim imám mártírhalálának évfordulóján. Musza ibn Dzsaafar ibn Mohammed al-Kázim az iszlám síita ágának egyik legfontosabb alakja. Ő a hetedik a tizenkét imám közül, akiket a "tizenkettesek" néven ismert irányzatban különleges tisztelet övez, őket ismerik el ugyanis Mohamed próféta jogos utódainak. A síita hagyományok szerint Harun ar-Rasíd abbászida kalifa parancsára 799-ben a börtönben megmérgezték.

Az iraki főváros számos utcáját és a Tigris folyó több hídját lezárták a járműforgalom elől, amúgy is növelve a városban felállított beton biztonsági kerítések miatti közlekedési dugókat. Számos fekete sátrat állítottak fel Bagdad sugárútjain, ahol vizet, élelmiszert osztanak a mauzóleum felé áramló híveknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását