2024. május 2. - Zsigmond

Ezeréves szar a fesztiválon

Ezeréves ürüléket mutatnak be a Gloucestershire-grófságbeli Tewkesburyben rendezendő középkori fesztiválon. Az évezredes fekáliára még 1991-ben bukkantak Gloucesterben, egy autóparkoló építésekor.
2010. július 6. kedd 20:04 - HírExtra
A helyszínen a középkorban út vezetett keresztül, s az ürüléket egy néhai gödör alján fedezték fel, amelyet a feltételezések szerint még az angolszász időkben áshattak ki - olvasható a BBC hírei között (http://newsvote.bbc.co.uk).

A tudósok sokat spekuláltak azon, hogy hogyan is kerülhetett a gödörbe a "lelet". Nagy valószínűséggel egy az úton haladó személyre jött rá a szükség, s mivel ezer évvel ezelőtt aligha léteztek nyilvános illemhelyek, az illető a közelben talált gödörnek megörülve könnyített magán.

Előkerülése óta az ezeréves ürülék majd két évtizede a gloucesteri városi múzeum raktárában rejtőzködött, azóta csupán egyszer mutatták be - júniusban egy tudományos fesztiválon szerepelt, ahol tizenegyezer látogató volt kíváncsi a szokatlan kiállítási tárgyra.

Az angolszász időkből származó fekália olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy a középkori fesztiválon is bemutatják Tewkesburyben e hétvégén.

A fesztivál után a tudósok elemzik majd a leletet, hiszen ebből megtudhatják, hogy mivel táplálkoztak és milyen volt az egészségi állapota az angolszász idők lakosságának. A fekália nem kerül azonban vissza a raktárba, a gloucesteri múzeum jövő áprilisában megnyíló új kiállítási csarnokában lesz "bérelt" helye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását