2024. május 12. - Pongrác

A fényművész kiállítása

Csáji Attila 14 hologramját, mintegy 30 "fénnyel értelmezett" plasztikus festményét és 2 videóját láthatja a közönség a Budapest Galéria legújabb kiállításán; a festőművész, grafikus, fényművész, holográfus tárlata pénteken nyílik a fővárosban - közölték
2007. december 6. csütörtök 18:50 - Hírextra

A művész a hatvanas évek második felétől az 1970-es évek közepéig a magyar avantgárd egyik szervezője. A gesztus-festészeten, a non-figuráción, a konceptuális grafikákon át vezet útja a koherens lézerfény képi lehetőségeinek a kutatásához.

A szervezők összegzése szerint Csáji Attila nagymértékben hozzájárult egy olyan friss szellemű művészeti folyamat elindításához, melynek hatása máig tart, az általa szervezett kiállítások, köztük a Szürenon és az "R"-kiállítás ma már művészettörténeti jelentőségűek.

A művész a hetvenes évek közepétől a Központi Fizikai Kutató Intézet támogatásával a lézer képi lehetőségeit kutatja. A rendszerváltást követően aktív közéleti tevékenységet folytat.

Mintegy 450 kiállításon vett részt, köztük olyan nemzetközileg kiemelkedő tárlatokon mint a Párizsi Modern Művészeti Múzeum ELECTRA 83 című tárlata, melyen azokat az újítókat mutatták be akiknek az elektromosság művészeti felhasználásában komoly szerepük volt. Több önálló bemutatója volt a Magyar Nemzeti Galériában (1977, 1980, 1983).

A legjelentősebb egyéni tárlata 1988-ban valósult meg a Műcsarnokban. Munkái számos múzeumban és magángyűjteményben megtalálhatóak, köztük a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban, a Kinshani és a Szöuli Modern Múzeumban.

A kiállítás január 6-ig látogatható a Budapest Kiállítóteremben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását