2024. április 23. - Béla

Ki hordja a nadrágot?

Férfias nők és nőies férfiak. Manapság nem ismeretlen jelenség, mely a párkapcsolatokra is kihat. Miért változtak meg a szerepek? Működhet az egyenrangúság egy kapcsolatban?
2010. július 3. szombat 16:43 - Kancsár Edina
A nők társadalmi funkciója sokáig alárendelt volt, azaz kimerült az anyaság és a feleség szerepében. Az utóbbi évtizedekben a nők fellázadtak az őket ért kirekesztések ellen, mert be akarták bizonyítani, ennél többre képesek. Az öntudatra ébredt nők mára elérték, hogy szinte minden „férfimunkát” elvégezhetnek. Alapjában véve ez jó, de kérdés, hosszabb távon hová vezet.
 
Miközben a nők egyre férfiasabbak a munkájukat tekintve, felfogásukban is megkeményedtek. Gyakran tűnik úgy, mintha kezdenének átesni a ló túloldalára. Már nem idegen az a helyzet, amikor a férfi marad otthon a gyerekkel, s nem lehet meglepő, hogy a pasik egy része „nőiesedni” kezdett. Természetesen ez nem húzható rá az egész társadalomra, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, merre tart a világ.

Feminin kultúra jellemzői:
A nemi szerepekben átfedések találhatók, a szerepek bizonyos mértékig összemosódnak. Fontos, hogy mind a nők, mind a férfiak legyenek szerények, szelídek, és az élet minőségére koncentráljanak. Elengedhetetlennek tartják a másokról való gondoskodás, a szolidaritást, a környezet és a természet védelmét, illetve az emberi kapcsolatok ápolását. A családokban mindkét szülő egyformán foglalkozik a gyerekneveléssel és az anyagi javak előteremtésével. Az emberek azért dolgoznak, hogy éljenek és nem fordítva! A konfliktusok megoldása kompromisszumok és tárgyalások útján történik.
Egy nő alapvetően elvárja a társától, az legyen férfi. Vagyis: legyen okos, erős, sikeres, megbízható és jó szerető. De ha egy karrierista nő mellett kell teljesíteni, abba beleroppanhat egy erős férfi is, hiszen sérül az identitása és elnyomva érezheti magát. Ezenkívül nem egészséges, hogy a nőknél egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás is a munka miatt. A férfias életmód ellenére ugyanis a karrierista nőknek is ketyeg a biológiai órája, csak annyira megváltoztak a velük szembeni elvárások, hogy alig-alig fér bele munka mellett, hogy szüljenek is.

Az elvárásokat részben maguknak okozták, azonban a felborult nemi szerepek oda vezettek, hogy már nincs ideje a nőknek nőnek lenni. Az önállóság és a „szex és new york”-os, illetve „bridget jones”-os kultusz, szépen lassan megszüntette a klasszikus női szerepeket. Egyre több a szingli és egyre több a rossz kapcsolat. Az nem probléma, hogy a nők is dolgoznak, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben előnyös, ha egy párkapcsolatban mindkét félnek van jövedelme. Azonban fontos megtalálni az arany középutat. Erre a legalkalmasabb a feminin kultúra jellemzőinek követése.

Az ideális helyzet, ha egyik fél sem játszik domináns szerepet, vagyis egyenrangú félként kezelik egymást. Persze ez teljesen soha nem valósul meg, ami nem is feltétlenül baj. Valamilyen szintű alá-fölérendeltség jó, ha van egy kapcsolatban. Ha a férfi egy kicsivel dominánsabb szereplő, akkor a nők is viselkedhetnek nőként, a férfiak pedig megőrizhetik férfiasságukat. Ez kell ahhoz, hogy egy nő igazán biztonságban érezze magát és felnézzen a társára. És így a végén mindenki boldog lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását