2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rossz férfiasság, rossz nőiesség: rámehet a család

Most már jól látszik, hogy az évezred elején megjelent nőies férfiak nem csupán átmeneti csoportját alkotják a modern társadalmaknak - mondta az InfoRádió által megkérdezett pszichoterapeuta.
2009. április 19. vasárnap 18:53 - HírExtra
Tari Annamária hozzátette: a feminin férfiakkal kötött házasságokat még inkább fenyegeti a válás. A szakértő "Rózsaszín ing és szőrmekapucni - feminin férfi trendek" címmel tart előadást a pszichológusok hétvégi konferenciáján, a Pszinapszison.

Változóban, felcserélődőben vannak a hagyományos nemi szerepek, ennek oka pedig elsősorban az, hogy fogyasztói társadalomban élünk. Az utóbbi időben a férfi nem megszokott tulajdonságai közé kerülnek nőies elemek, a nőknél pedig megjelennek a férfias, harciasabbnak tűnő viselkedésformák - mondta az InfoRádió által megkérdezett pszichoterapeuta. Tari Annamária szerint ennek a változás pszichés következménye is lesz, ami megjelenik a társas kapcsolatokban is.

A metroszexuális trend ikonja a szakértő szerint a való életben az angol válogatott labdarúgó, David Beckham lehet. Az ilyen típusú, jellemzően nagyvárosi férfi magas iskolai végzettségű, jól jövedelmező munkája van, így komoly vásárlóerőt képvisel, és fontosnak tartja önmagát. Úgy érzi, hogy a férfinak is minden jár, mint egy nőnek, éppen ezért pont annyit, vagy akár még többet is foglalkozik a testével, mint a másik nem képviselői - magyarázta Tari Annamária.

Az ilyen férfiak egyéb tulajdonságaikban is gyengédebbek, mint a retroszexuális csoportba sorolt határozott, kemény társaik, akikről a nők elhiszik, hogy képesek kimenteni őket a nehéz helyzetekből - mondta a szakértő. Hozzátette: ma már látszik, hogy a nőies férfiak nem csak divatot követnek, hanem szociológiai csoportot alkotnak.

A férfiszerepek változásának hatására a nők kénytelenek lesznek dominánsabbá válni a párkapcsolatokban, azok pedig emiatt matriarchálisabbá válhatnak - véli Tari Annamária. Rámutatott: a nők nagy része hagyományosan még mindig arra vágyik, hogy támaszkodhasson a párjára, vagyis a feminin férfiaknak meg kell változnia. Ha erre nem képes, az szakításhoz vezethet.

Lehetséges, hogy tovább emelkedhet a válások száma, ha a férfiak nőiesedése tovább folytatódik, hiszen a nőket egyre inkább nyomasztja az a kérdés: karriert építsenek vagy családot alapítsanak. Ilyen helyzetben egy feminin férfi, aki a megoldást más esetekben is inkább a párjától várja, nem képes segítséget nyújtani - magyarázta a pszichoterapeuta.

Ha a nő előbb-utóbb családfenntartóvá válik, a férfi pedig továbbra is csak a saját dolgaival foglalatoskodik, olyan indulatok szabadulnak fel, amelyek hatására felbomlik a kapcsolat - figyelmeztetett Tari Annamária.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását