2023. október 3. - Helga

Lassú szív partot mos?

A szívműködés lassítása egy új gyógyszerrel jelentősen csökkentheti bizonyos szívbetegségek kockázatát - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Szívgyógyász Társaság Münchenben zajló kongresszusán. Egy másik, a kongresszuson ismertetett tanulm
2008. szeptember 2. kedd 11:37 - Hírextra
Egy híres élettanász évekkel ezelőtt nagy sikert aratott azzal a tanulmánnyal, amelyben kimutatta: az élőlények életkilátásai attól függnek, milyen gyorsan ver a szívük. Az apró madarak, melyeknek szíve négyjegyű számnak megfelelően dobog, arányosan rövidebb ideig élnek, mint azok a hatalmas teknőcök, amelyeknek a szíve csak néhányszor húzódik össze percenként.

A kutató azt is bizonyította, hogy ebben a sorban csak az emberi faj a kivétel, de bizonyos betegségek esetén azért vannak ilyen összefüggések.

A szívgyógyászkongresszuson, a legújabb gyógyszervizsgálati, műtéti eredményeket ismertető Forró Vonal ülésszakon a nemzetközi munkacsoport vezetője, Kim Fox angol professzor ismertette annak a vizsgálatnak az eredményeit, mely a szívműködést lassító ivabradin hatását tanulmányozta négy földrész 33 országának önként jelentkező betegein.

Bizonyos szívbetegségekben szenvedők rosszulléteinek kockázata lényegesen nagyobb, ha szívműködésük felgyorsul. Ha az ilyen betegeknek a pulzusszámát ivabradin kezeléssel percenként 70 szívösszehúzódásra lassították, a szívinfarktus kockázata 36 százalékkal csökkent és 30 százalékkal ritkábban szorultak szívműtétre - állapították meg a szakemberek.

A tanácskozáson egy kanadai kutatók vezette munkacsoport óriási érdeklődés mellett ismertette a tanulmány hosszú címéből összerakott betűszó, a TRANSCEND eredményeit. Mintegy 6000 olyan beteg kapta magas vérnyomás kezelésére a telmiszartan hatóanyagú tablettát, aki egy általánosan alkalmazott másik készítményt mellékhatás miatt nem szedhetett.

A telmiszartannal kezelt betegek között ritkábban fordult elő szívroham vagy szélütés, kevesebb volt a szívhalál is. A hatástalan tablettához képest a telmiszartankezelés a szívpanaszok miatti kórházi felvételt is csökkentette. A munkacsoport egyik vezetője, a kanadai Koon Teo professzor leszögezte: "a TRANSCEND vizsgálat egyértelműen jelzi, hogy a telmiszartan alkalmas azoknak a szívbetegeknek a kezelésére, akik nem tudják a szokásos gyógyszerelést folytatni a mellékhatások miatt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását