2024. április 29. - Péter

Az MSZP felszólal a szövetkezetekért

Az MSZP felszólítja a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a falvakban települési szövetkezetek jöjjenek létre - mondta Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.
2010. július 2. péntek 12:47 - HírExtra
Hozzátette: a szocialista párt arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent, hogy a szövetkezést elősegítő támogatások folytatódjanak, és segítsen a szociális szövetkezet elterjesztésében is.

Kiemelte, az elmúlt húsz év bebizonyította, pusztán gazdasági alapon a leszakadó magyar falvakban nem lehet számottevő munkahelyet létrehozni.

Harangozó Gábor közölte: pártja támogatja a kormány azon szándékát, miszerint megerősítenék a családi gazdaságok rendszerét. Hozzáfűzte azonban: ez nem lesz sikeres megoldás, ha a családi gazdaságok önállóan, egyenként próbálnak majd megélni.

Az ellenzéki képviselő a szövetkezetek napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján külön kiemelte a szociális szövetkezetek rendszerét. Mint mondta, ez a szövetkezeti forma nem profitorientált.

Emlékeztetett rá: vidéken sok ember él tartósan munka nélkül, az állam és az unió pedig ahhoz ad támogatást, hogy jöjjenek létre olyan szociális szövetkezetek, amelyek a munka világából kikerült embereket segítik úgy, hogy ezek az emberek összefogva, közös termelő tevékenységbe tudnak kezdeni.

Harangozó Gábor közölte: ma Magyarországon 5300 bejegyzett szövetkezet van egymillió-nyolcszázezer bejegyzett taggal. Példaként elmondta, Magyarországon 1200 lakásszövetkezet, 1300 mezőgazdasági szövetkezet, valamint 1200 fogyasztási szövetkezet van.

A szocialista képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő héten benyújtja a kormány a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést érintő törvényjavaslatokat, amelyek kapcsán, mint mondta, azt lehet tudni: a kormányzat szeretné a családi gazdaságokat előtérbe helyezni, a nagyüzemi gazdálkodás visszaszorításával.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy például Hollandiában és Ausztriában nagyon erős szövetkezeti rendszer épült ki. Ausztriában jellemzően családi kisgazdaságok vannak, amelyek szövetkezetekbe tömörülnek, Hollandiában pedig az összes tejtermeléssel foglalkozó gazdaság egyetlen szövetkezetbe tömörül - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását