2024. április 28. - Valéria

Internetrazzia: filmportálokat számoltak fel

Kilenc, kalózfilmeket ingyenesen kínáló népszerű honlapra csaptak le az amerikai hatóságok első nagyszabású, összehangolt akciójukkal, amely az internetes szerzőijogsértés ellen irányult.
2010. július 2. péntek 12:39 - HírExtra
A héten a rendőrség a vámhatóság és a moziipar illetékeseinek bevonásával lezajlott rajtaütés keretében elkobozták a honlapok doménneveit és lefoglalták a bankszámláikat.

A honlapok a legnépszerűbb szájtok közé tartoztak, akadt köztük olyan, amelynek havonta 6,7 millió látogatója volt. Már szinte megjelenésük pillanatában letölthetővé tettek olyan produkciókat, mint a Toy Story 3 vagy A szupercsapat, amivel hatalmas károkat okoztak a filmiparnak.

A manhattani szövetségi bíróság hét honlap: a TVshack.net, a Movies-Links.tv, a FilesPump.com, a Now-Movies.com, a PlanetMovies.com, a ThePirateCity.org és a ZML.com bezárását rendelte el. További két szájt, a NinjaVideo.net és a NinjaThis.net megszüntetéséről egy másik határozat intézkedett.

Az akció után nem sokkal több kalózhonlap más néven újraindította szolgáltatásait. John Morton, a vámhatóság képviselője azonban kijelentette, hogy amennyiben egy honlap újra megjelenik, ők sem tétlenkednek, és ismét lecsapnak rá. "Ha a bűnözők a tengeren túlra menekülnek, oda is követjük őket" - tette hozzá.

Morton hangsúlyozta: tisztában vannak vele, hogy egy nap alatt nem vetettek gátat az internetes kalózkodásnak, és további akciók várhatók. A hatóságok nemcsak a kalózfilmes honlapok tulajdonosai után nyomoznak, hanem a szolgáltatókat is felelősségre fogják vonni - mondta.

Hollywood régóta küzd a kalózkodás ellen, de a korábbi akciókkal elsősorban a hamisított DVD-k terjesztését akarták megakadályozni. Az Amerikai Mozgókép Szövetség adatai szerint az amerikai filmipart évente 25,6 milliárd dolláros kár éri a filmkalózkodás miatt.

"Aki a kalózkodásból él, az nem számíthat happy endre" - szögezte le Preet Bharara, New York-i kerületi ügyész. A felszámolt honlapokon hatósági felirat figyelmezteti a látogatókat, hogy a cím megszűnt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását