2024. április 28. - Valéria

A kőkori mozi nagy divat volt

Már az őskori ember is szeretett szórakozni, és kikapcsolódásként a "mozi" primitív változatát nézte - állítják brit és osztrák tudósok, akik a történelemelőtti idők vizuális "szórakoztatóiparát" kutatják, igyekezve újraalkotni a történelemelőtti animációkat.
2010. június 30. szerda 14:01 - HírExtra
Európa-szerte megtalálhatók a bronzkori sziklavésetek. A Cambridge-i Egyetem és a St. Pölten-i Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatóinak meggyőződése szerint a petroglifák nagy számából kiindulva, valamint azt a tényt figyelembe véve, hogy jutott belőlük a kontinens legeldugottabb csücskeibe is, ezek az alkotások lényegesen többet jelentettek puszta ábrázolásoknál.

"Véleményünk szerint a sziklavésetek nem csupán képek, hanem valamiféle audiovizuális előadások részei" - hangsúlyozta Frederick Baker, a Cambridge-i Egyetem régészeti és antropológiai múzeumának kutatója.

Mint kifejtette, természetesen szó sem volt a szó szoros értelmében vett "mozgóképről", ám a rajzok egyfajta animációként követték egymást. Az előadás nem csupán a szemnek, hanem a fülnek is kínált szórakozást, a sziklavésetek ugyanis általában olyan helyeken találhatók, ahol kiváló az akusztika.

"Ebben az értelemben a sziklarajzok nem egyszerűen statikus ábrák, hanem olyan képek, amelyek a nézők képzeletében valamilyen történetet keltenek életre, akárcsak a moziban" - magyarázta a brit kutató.

Ennek fényében a Cambridge-i Egyetem és a St. Pölten-i Alkalmazott Tudományok Egyeteme a weimari Bauhaus Egyetemmel közösen elindították a "prehistorikus képprojektet", hogy újraalkossák az őskori "filmeket". A kutatók komputertechnológia segítségével állapítják meg az ábrák egymásutániságát, rajzfilmszerűen animálva a rajzokat.

A "filmek", amelyek a Kr.e. 4000 és a Kr.e. 1000 közötti időszakból származnak, gyakran ábrázolják a küzdelmet, a táncot vagy a vadászatot, ám érdekes módon sohasem választják témául a halált, és nagyon ritkán kapnak szerepet nők a "cselekményben".

A programot Olaszországban, a lombardiai Valcamonicában valósítják meg, ahol a petroglifák legnagyobb gyűjteménye található: közel százezer sziklarajz közül válogathatnak a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Barna László
2010. július 12. 15:51
Tisztelt HírExtra (tudomány) Szerkesztőség!
A kőkori mozi nagy divat volt című leközlésükhöz:-Már 2010. március vége óta http://multipolar.hupont.hu weblapomon sokkal bővebben kifejtettem a jelzett két neves egyetem 'kutatási projektjét', amire kb. 2000-en kattintottak rá eddig. Ennyit a magyar viszonyokról, eddig ugyanis hiába fordultam 'akárhová', nem reagált a magyar médea, ott sem, ahol tudománnyal foglalkoznak alapvetően. Önöktől legalább értesültem annak az anyagnak a 'másáról', amit már ~másfél éve ismerek, ~fél éve pedig a neten vagyok vele. Amennyiben valamelyest értéknek tartják, kérem tekintsék meg az adott webcímen (a változtatások miatt újólag kattintani kell a Főoldal menüre). Üdvözlettel:Barna László.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását