2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ősibb a malária, mint gondolták

Régebb óta létezik a Földön a malária, mint azt korábban feltételezték. Egy tanulmány szerint a trópusi betegség Afrikából származik és már akkor elterjedt volt, amikor a modern ember 60-80 ezer ével ezelőtt elhagyta a kontinenst.
2010. június 25. péntek 16:25 - HírExtra
A kutatók eddig azt gondolták, hogy a maláriaszúnyogok nőstényei által terjesztett fertőzés okozta betegség csak tízezer éve, a fejlődő mezőgazdasággal együtt alakult ki.

A londoni Imperial College orvosainak rendelkezésére áll a világ legnagyobb maláriaszúnyog-gyűjteménye, így megvizsgálhatták az állomány genetikai örökítőanyagait. Megállapították, hogy Afrikától, a Szahara déli részétől távolodva folyamatosan csökken a paraziták genetikai sokszínűsége. Az Afrikától való távolság növekedésével csökken az emberi örökítőanyag diverzitása is - hangsúlyozták a kutatók a Current Biology című szaklapban megjelentetett tanulmányukban.

Francois Balloux, a tanulmány vezetője szerint a malária-paraziták és az ember genetikai szegmentálódásának földrajzi terjedési mintája nagy hasonlóságokat mutat, ez pedig a közös területi eredetre és a megtett út hasonlóságára utal.

Világszerte 230 millió ember betegszik meg évente maláriában, a megbetegedettek közül egy-hárommillió bele is hal a trópusi betegségbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását