2024. március 29. - Auguszta

A sebességmérő kamerák jótékony hatása

A sebességmérő kamerák csökkentik a közúti balesetek, valamint az ezekből származó sérülések és halálesetek számát - derül ki egy nemzetközi tanulmányból.
2010. október 6. szerda 13:56 - HírExtra
Az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói a kamerák hatását vizsgáló 35 elemzést dolgoztak fel, amelyek Ausztráliából, Új-Zélandról, az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Dániából, Finnországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Norvégiából és Hongkongból származtak.

A szerdán közzétett eredmények szerint a kamerák alkalmazása 1-15 százalékkal csökkentette az átlagos sebességet, míg a helyi sebességkorlátozást átlépő járművek száma 14-65 százalékkal esett. A kamerák hatására az ütközések száma 8-49 százalékkal, a halálos vagy komoly sérülést okozó balesetek száma pedig 11-44 százalékkal apadt.

"Az eredményekben ugyan eltérés mutatkozik, az általános következtetés mégis világos: a sebességmérő kamerák csökkentik a halálos és sérüléssel járó balesetek számát" - foglalta össze Cecilia Wilson, a nemzetközi tanulmány egyik szerzője.

Wilson arra is felhívta a figyelmet, hogy a 35 felhasznált elemzés egyike sem készült szegény országban, jóllehet a legtöbb közúti baleset ezekben az államokban történik. A kutató ezért további vizsgálatokat sürgetett.

Azt ugyanakkor sikerült megállapítani, hogy a kamerák mind vidéki, mind városi környezetben jó szolgálatot tesznek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint a közúti balesetek 2020-ra a jelenlegi kilencedikről a harmadik helyre léphetnek elő az úgynevezett betegségteher-rangsorban (a betegségteher egy adott egészségügyi probléma hatásait méri a halálozási és megbetegedési számok, valamint a pénzügyi költségek és más mutatók összesítésével).

A WHO becslései szerint ma világszerte évente 1,2 millió ember veszíti életét közúti balesetben, a sérültek száma pedig eléri a 20-50 milliót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását