2024. május 18. - Erik, Alexandra

Semjén Romániában: példátlan sikerek?

Szinte példátlan sikerűek voltak a bukaresti tárgyalások, semmilyen negatívum nem merült föl - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.
2010. június 23. szerda 12:30 - HírExtra
Számunkra a legfontosabb az, hogy a román államfő és kormányfő is támogatta azt, hogy a magyar állampolgársági törvény zavartalanul megvalósulhasson - mondta Semjén Zsolt, aki a hétvégén tett háromnapos látogatást Romániában.

Semjén Zsolt Romániával kapcsolatban fontosnak nevezte a tapasztalatcserét a gazdasági problémák megoldása tekintetében is. Hasznos lehet - mint mondta - ha Románia és Magyarország együtt pályázik az Európai Uniónál turisztikai kérdésekben. "Ha ezt összehangoljuk, sokkal jobban járunk mind a ketten, mintha egymás ellen manővereznénk Brüsszelben" - fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes szerint a magyar-román viszonyban "egy egészen különös minőségi változás van".Közölte fontos, hogy támogassuk Románia schengeni rendszerbe való bekerülését, még akkor is, "ha bizonyos nyugat-európai országok behúzták a kéziféket".

Szólt arról, Magyarországnak hosszú távú nemzetstratégiai és geopolitikai megfontolásokból is fontos, hogy az Európában kialakult Nyugat-Kelet irányú fő gazdasági tengelyen túlmenően létezzen egy észak-déli, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig és a Földközi-tengerig nyúló együttműködési tengely is. Ezért a lengyel-magyar-román-horvát együttműködés létfontosságú, energetikai és infrastrukturális értelemben egyaránt - mondta.

Arra a megjegyzésére reagálva, hogy Angliában több szakértő is aggódik a magyar állampolgárság könnyített megadása miatt, azt mondta: ezek Angliában és Hollandiában "inkább belpolitikai célzatú, kicsit idegellenes felhangú dolgok".

Semjén Zsolt kijelentette: "annak a korszaknak vége van, hogy mi az emberi jogokon nyugvó nemzeti érdekekeinket bárkinek alárendeljük."

"Hogy most mit mondanak az angolok, meg milyen bevándorlási dolgokkal jönnek a hollandok, az az ő dolguk. De, ha más ország megteheti, hogy az állampolgárságát kiterjeszti, akkor ez minket is megillet. Soha többet nem leszünk másodosztályú állampolgárok az Európai Unióban" - szögezte le.

Semjén Zsolt a hétvégén megbeszéléseket folytatott Bukarestben Traian Basescu román államfővel, Emil Boc miniszterelnökkel és Markó Bélával, a román kormány miniszterelnök-helyettesével, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével. A politikus részt vett Kolozsváron az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum ülésén, ahol Tőkés László európai parlamenti képviselővel, az EMNT elnökével is tárgyalt, majd egyházi vezetőkkel is találkozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását