2024. április 27. - Zita

Réthelyi: a cserkészmozgalmat erőt adhatnak

A cserkészmozgalomnak fontos szerepe lehet a társadalom morális megerősödésében, a szétzilálódott értékrend helyett az egészségesebb szemléletmód kialakításában - közölte Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője vasárnap Nagykovácsiban az MTI-vel.
2010. augusztus 8. vasárnap 20:52 - HírExtra
A miniszter a település határában rendezett ConCordia elnevezésű, 10. közép-kelet európai cserkésztalálkozón az MTI-nek azt mondta: a szocializmus éveiben korlátozták a hagyományokkal rendelkező közösségek szerveződését, gyengítve az összetartozás érzését, ami társadalmi szinten és az egyének életében is rossz irányba vezetett.

A cserkészmozgalom is tiltólistára került, és lényegében csak a rendszerváltozás után szerveződhetett újjá - emlékeztetett a tárcavezető. A napjainkban mintegy 8 ezer tagot számláló szövetség fontosnak tartja, hogy utat mutasson az ifjúságnak, s a fiatalok így később helyes döntéseket hozhassanak az élet kihívásainak kezelésénél. Ehhez a szolidaritás, az összetartozás, a felelősségvállalás érzésének megszilárdítására is szükség van, ezek a tulajdonságok olyan közös programoknál is gyakorolhatók, mint a mostani rendezvény - tette hozzá a miniszter.

Réder Kristóf, a tábor helyettes vezetője felidézte: a cserkészmozgalom 1907-ben Angliában alakult, és ma a világon több millió tagot számlál. Közép-Európában kétévente rendeznek a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) nemzetközi cserkésztalálkozókat.

A mostani dzsemborin azonban 15 ország 1200 fiatalja van jelen a múlt hét kezdete óta, 10 napon át. Volt olyan nap, amikor a "légy résen" cserkész szellemiség jegyében a környék óvodáinak felújításában, játszóterek rendbehozatalában vettek részt - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását