2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Államfői "gondolatairól" hallgatja meg Schmittet az MSZP

Az MSZP-frakció a hétfői ülésére hívja meg Schmitt Pált, a kormányfő államfőjelöltjét, hogy beszámoljon köztársasági elnöki terveiről.
2010. június 23. szerda 19:04 - HírExtra
Mesterházy Attila az MTI kérdésére szerdán azt mondta: viszonozni szeretnék a Fidesz képviselőcsoportjának gesztusát, és emlékeztetett arra, hogy annak idején Mádl Ferenc köztársaságielnök-jelöltet is meghívták.

A szocialista frakcióvezető szerint nem volt meglepő a szerdai bejelentés, hiszen egy hónapja lehet tudni, hogy Schmitt Pál lesz a köztársasági elnök és Kövér László a házelnök. Nem értjük, miért kellett az elmúlt harminc napban ezt a színjátékot eljátszani - közölte.

Úgy fogalmazott: komikusnak tartja, hogy Orbán Viktor a bolgár tengerpartról küld egy levelet a saját frakciójának arról, kit szeretne köztársasági elnöknek jelölni. Úgy látja: ez mutatja a hozzáállását a köztársasági elnöki intézményhez és véleményt is mond egy kicsit Schmitt Pálról azzal, hogy nem személyesen jelentette be a politikus jelölését.

A történtek azt a kérdést mindenképpen felvetik, hogy Schmitt Pál mennyire lesz képes ellenállni a pártpolitikai érdeknek, és a miniszterelnök kéréseinek - vélekedett, hozzátéve: ez azért fontos kérdés, mert egy kétharmados többséggel rendelkező kormány esetén a nemzeti érdek és demokrácia érvényesülésének a köztársasági elnök a fő garanciája, ő tud megálljt parancsolni bizonyos törekvéseknek.

Vannak kétségeink, hogy a politikus nem pártkatonaként fog-e viselkedni Orbán Viktor sakkjátszmájában - jelezte.

Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy Schmitt Pál az elmúlt években "jól tudott lavírozni", kevés konfliktust vállalt a karrierje során, hiszen a múlt rendszerben is fontos pozíciókat tudott betölteni.

Kitért arra: a Fidesz nem adott még választ arra a kérdésre, hogy Sólyom László mivel veszítette el a Fidesz bizalmát, hiszen öt évvel ezelőtt a megválasztásakor támogatták, sőt az elmúlt években számtalan alkalommal elismerően nyilatkoztak a munkaságáról és megnyilatkozásait kiindulási alapnak tartották.

Csak remélni tudom, hogy nem azért veszítette el a Fidesz bizalmát, mert alkotmányjogászként pontosan látná és értené, hogy a kormánypárt alkotmányozási folyamatában mi miért történik, és - mivel autonóm személyiség - keményen szembe is menne a nem a nemzet érdekét, hanem pártpolitikai célokat szolgáló javaslatokkal - mondta.

Mesterházy Attila örül annak, hogy a Fidesz frakciója is alkalmas és jó jelöltnek tartotta Balogh Andrást, mert az MSZP is azt gondolja róla, hogy életútja, személyisége alkalmassá teszi őt a nemzet egységének szimbolizálására. Van annyira autonóm személyiség, hogy minden döntési szituációban csak és kizárólag a demokrácia, a nemzet érdekét tartsa szem előtt - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását