2024. május 2. - Zsigmond

Továbbra is áll a sztrájkfelhívás

Fenntartja sztrájkfelhívását és követeléseit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - közölte Kerpen Gábor pénteken Budapesten. A sztrájkfelhívást azért tartják fenn, mert elégtelennek tartották a kormány ajánlatát a közszféra kompenzációjáról.
2008. december 19. péntek 17:40 - Hírextra
Arra a kérdésre, hogy sztrájkolni fognak-e január 12-én, a szakszervezeti elnök úgy válaszolt: még karácsony előtt értékelik a kialakult helyzetet, és a "további akcióik ütemezését" ez alapján határozzák majd meg.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány között péntek hajnalban született egyezség a közszféra 13. havi illetményének kompenzálásáról, amelynek eredményeképpen a január 12-re meghirdetett sztrájkot a szakszervezetek nem tartják meg. Az egyezségről szóló dokumentumot a PDSZ, valamint a Munkástanácsok nem írta alá.

Kerpen Gábor elmondta, a 2007-es sztrájkmegállapodás betartását követelik, amely többi közt azt tartalmazza, hogy 2009-ben minden, közszférában dolgozó meg fogja kapni a 13. havi bérét, valamint hogy négy százalékkal növelik a közalkalmazotti bértáblát és a köztisztviselői illetményalapot.
Hangsúlyozta, a sztrájkmoratórium kormányzati igénye elképesztő és elfogadhatatlan.

A tájékoztatón Mendrey László, a PDSZ elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy a közalkalmazotti megállapodással megszűnt az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság egysége, mert a résztvevő szakszervezetek többsége vállalhatónak tartotta a sztrájkmoratórium meghirdetését.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány tárgyalásainak eredményeképpen létrejött összefoglaló dokumentum azt rögzíti, hogy a közszféra dolgozói a 13. havi illetmény 2009. évi felfüggesztése helyett havi bruttó 180 ezer forintos illetményig teljes mértékben kompenzációt kapnak havi 8,33 százalékos mértékben, afölött pedig havi bruttó 15 ezer forint összegben.

A dokumentumot aláíró Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Galló Istvánné az MTI-nek péntek délelőtt azt mondta, a pedagógusok hetven százaléka teljes kompenzációt kap.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium üdvözölte az eredményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását