2024. március 29. - Auguszta

Íme az új rektor

Szabó Gábor akadémikust, a természettudományi kar lézerfizikusát választotta az intézmény rektorává a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfői ülésén.
2010. június 21. hétfő 16:33 - HírExtra
Szabó Gábor akadémikusra a 49 tagú testületből harmincketten adták voksukat, az azonos nevű másik jelöltet, Szabó Gábor mérnököt, az intézmény jelenlegi vezetőjét a szenátus tizenhét tagja támogatta - hangzott el az eredményt ismertető sajtótájékoztatón.

A leköszönő rektor megbízatása június 30-ig szól, Szabó Gábor akadémikus pedig 2014. június 30-ig vezetheti a felsőoktatási intézményt.

A megválasztott rektor hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetemen rektorváltás történt, de irányváltás nem lesz. Az SZTE sikeres volt az elmúlt hét évben, sok fontos fejlesztési projekt indult el a közelmúltban, az intézménynek azonban küzdenie kell olyan problémákkal, amelyek az egész magyar felsőoktatást érintik. Az egyik ilyen a képzés tömegessé válásához történő alkalmazkodás.

Az 1950-es és az 1990-es évek között az adott korosztály tíz százalékát fogadta be a magyar felsőoktatás, ezért egyfajta elitképzés folyt. Ma már a korosztály 40-50 százaléka tanul tovább, a tömegképzésre való átállás azonban nem veszélyeztetheti a tehetséggondozást - mondta.

Szabó Gábor akadémikus szerint a bolognai rendszer hazai bevezetésében akadnak ugyan nehézségek, "nem lehet és nem szabad az egészet visszacsinálni”, hiszen a folyamat elsődleges célja az európai szinten átjárható és rugalmas felsőoktatás létrehozása.

A professzor szerint több ponton is a jelenlegi struktúra átalakítására van szükség, ez azonban csak megfelelő hatástanulmányok ismeretében történhet, figyelembe véve azt, hogy melyek azok a területek - például az informatikai, mérnöki és pénzügyi képzés -, ahol már most is jól működik a rendszer. A magyar felsőoktatás teljes vertikumát lefedő Szegedi Tudományegyetemnek ebben kezdeményező szerepet kell játszania - tette hozzá.

Szabó Gábor 1954-ben született, fizikusdiplomáját Szegeden szerezte. Az SZTE optikai és kvantumelektronikai tanszékén dolgozik egyetemi tanárként, 2010-től a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Tíz magyar, öt egyesült államokbeli és három német szabadalom kötődik a nevéhez. 2007-től a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását