2024. április 19. - Emma

Kész az első magyar-észt nagyszótár

Elkészült az első magyar-észt nagyszótár és a szerkesztők hétfőn mutatják be a szójegyzéket az észtországi Tartuban.
2010. június 19. szombat 15:33 - HírExtra
A most megjelent magyar–észt szótár az eddigieknél jóval nagyobb terjedelmű és alaposabb, a mai szókincset és kifejezéskészletet dolgozza fel. A szótárban mintegy 42 000 címszó található számos példamondattal és azok fordításával együtt, a magyar címszavakhoz nyelvtani információ is kapcsolódik - mondta el az MTI-nek Dávid Gyula, a Tallinni Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

A szótár kéziratát Tonu Seilenthal főszerkesztő vezetésével Anu Nurk, Anu Kippasto és Kirli Ausmees állította össze. A szerkesztés kezdeti szakaszában egyetemi hallgatók is segítettek a munkában. A szótár nyelvi szerkesztője Paul Kokla és Tóth Viktória volt. Az eddigi legnagyobb szójegyzéket azoknak az észt olvasóknak szánták, akiknek már vannak alapvető ismeretei a magyar nyelvről, és igényes szövegek olvasásához, illetve azoknak észtre fordításához van szükségük segítségre - jegyezte meg az igazgató.

A Tartui Egyetem magyar szaka 1994-ben főszakká vált és ezzel egy időben nyilvánvaló lett az igény egy magyar–észt nagyszótárra. A szótár összeállításának tervét 2001 tavaszán fogadták el.
Korábbi magyar–észt szótárként csak a Jakó Géza szerkesztette társalgási szótárakat, valamint Pusztay János és Tiina Rüütmaa magyar–észt szótárát lehet említeni. 2007-ben jelent meg a Sven-Erik Soosaar szerkesztette magyar–észt kisszótár, amely mintegy 8000 szótári adatot tartalmaz.
A magyar-észt nagyszótár a tartui hungarológusok mintegy tíz évig tartó közös munkájának eredménye. A nagyszótár kiadását az Észt Nyelvért Alapítvány valamint az észt oktatási és tudományos minisztérium finanszírozta - tette hozzá Dávid Gyula.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását