2024. március 19. - József, Bánk

Jó irány a klímaváltozás ellen harcban

"Elérhető közelségbe" kerültek a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljai egy új elemzés szerint - írja a BBC hírportálja.
2020. december 1. kedd 13:06 - HírExtra

A négy európai kutatási szervezet közös projektje, a Climate Action Tracker (CAT) friss elemzése azt sugallja, hogy a század végére sikerülhet 2,1 Celsius-fokban korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést.
    
A CAT idén szeptemberben kiadott jelentése még nagyjából 2,7 Celsius-fokos melegedést vetített előre 2100-ra. Ez messze elmaradt a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljától, ami a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest.
    
A most közzétett "optimista elemzés" hátterében az elmúlt hónapok fejleményei állnak.
    
Szeptemberben Hszi Csin-ping kínai elnök az ENSZ-közgyűlésben bejelentette, hogy országa szigorú intézkedésekkel 2030 előtt jelentősen csökkenteni fogja a szén-dioxid-kibocsátást, és 2060-ra eléri a karbonsemlegességet. A CAT kutatói szerint Kína vállalása 0,2-0,3 Celsius-fokkal tudja csökkenteni a melegedést a század végéig.
    
Japán és Dél-Korea 2050-re ígérik a zérókibocsátás teljesítését. A Dél-afrikai Köztársaság és Kanada is bejelentették a karbonsemlegességi céljaikat.
   
A közelmúlt egy másik jelentős változása Joe Biden demokrata párti elnökjelölt valószínűsíthető győzelme az amerikai választáson. Az éghajlatváltozás kezelése Biden programjának egyik legfőbb pontja, ígérete szerint az Egyesült Államok a század közepére eléri a karbonsemlegességet. Ez 0,1 Celsius-fokos globális hőmérséklet-csökkenést jelentene 2100-ig.
    
A szakemberek szerint ugyanakkor a legnagyobb probléma jelenleg az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig való csökkentésére tett vállalások nem haladnak előre.
    
"Az országok egyelőre nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy a rövid távú vállalásaikkal előkészítsék a terepet a hosszú távú célkitűzéseik megvalósulásához" - mondta a projektben részt vevő Niklas Höhne, a németországi NewClimate Intézet munkatársa.
    
Hozzátette: "a hosszú távú célok egyszerűbbek, mert még messze vannak. A rövid távúakat azonban most kell meglépni, ami hatással van az állampolgárokra, a választókra. Ettől lesz ez sokkal bonyolultabb".
    
A párizsi klímaegyezmény aláíróinak az év végéig kell benyújtaniuk a karbonkibocsátás 2030-ig való csökkentésére vonatkozó új terveiket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását